Noul preşedinte chinez Xi Jinping a îndemnat duminică la "o mare renaştere a naţiunii chineze" şi la o ameliorare a capacităţii armatei de a "câştiga lupte", în primul său discurs solemn în calitate de şef al statului, relatează AFP.
Xi Jinping, în vârstă de 59 de ani, a susţinut discursul la finalul sesiunii anuale a Parlamentului care a permis, săptămâna aceasta, încheierea unei tranziţii la putere prevăzută de mai mulţi ani. Cea mai populată ţară din lume este condusă de-acum de o echipă împrospătată, cu un mandat de zece ani.
China va "continua să lupte pentru cauza socialismului şi pentru a realiza visul unei mari renaşteri a naţiunii chineze", a declarat liderul celei de a doua puteri mondiale în faţa membrilor Adunării Naţionale Populare (ANP).
"Toţi militarii şi ofiţerii din cadrul Armatei Populare şi poliţiei militare chineze trebuie, îndrumaţi de Partid, să fie capabili să câştige lupte şi să aibă ca obiectiv o armată puternică şi disciplinată", a mai spus numărul unu în ierarhia Partidul Comunist Chinez (PCC), partid unic.
În contextul în care relaţiile între Beijing şi Tokyo sunt tensionate din cauza unei dispute privind suveranitatea asupra unui arhipelag din Marea Chinei de Est, este ncesar ca armata chineză să îşi "amelioreze capacităţile de a îşi îndeplini misiunile şi de a apăra cu hotărâre suveranitatea şi securitatea naţională", a subliniat Xi Jinping.
În cursul acestei sesiuni parlamentare de 12 zile, care s-a desfăşurat în impozantul Mare Palat al Poporului, în centrul Beijingului, Xi Jinping a fost ales să îi succeadă lui Hu Jinato la preşedinţia Republicii Populare, în timp ce numărul doi din PCC, Li Keqiang, a fost desemnat şeful Guvernului.
Li Keqiang a susţinut prima sa conferinţă de presă, imediat după discursul lui Xi Jinping, întrebările în cursul acestei întâlniri tradiţionale cu presa la început de mandat fiind adresate de jurnalişti selectaţi anterior.
Un tehnocrat, în vârstă de 57 de ani, Li Keqiang a răspuns zâmbind şi recurgând uneori la limba de lemn. Timp de o oră şi 45 de minute, el a reafirmat orientările predecesorului său, Wen Jiabao, prezentându-şi totodată opţiunile liberale.
"Ceea ce poate face piaţa trebuie lăsat pieţei. Ceea ce societatea poate face bine, trebuie lăsat societăţii", iar Guvernul să se "ocupe de ceea ce îi revine", a spus el.
Noul premier a anunţat că până la sfârşitul lui 2013 va avea loc reformarea contestatului sistem de "reeducare prin muncă", care le permite poliţiştilor să încarcereze o persoană până la patru ani, fără proces.
"Departamentele vizate se activează pentru a elabora un proiect de reformă, care ar putea să fie anunţată până la sfârşitul anului", a spus Li Keqiang, fără să ofere alte detalii, răspunzând întrebării unei jurnaliste chineze.
Li Keqiang s-a angajat să efectueze o redistribuire mai echitabilă a beneficiilor creşterii economice şi să lupte "neobosit" împotriva corupţiei, un flagel la nivel naţional în cadrul partidului unic şi administraţiei.
El a promis să reducă birocraţia imensă şi nivelul cheltuielilor statului.
"Se va înregistra o scădere, ci nu o creştere, a numărului de persoane plătite de Guvern", a spus el.
"Se va înregistra o scădere, ci nu o creştere, a sumelor cheltuite pentru cazarea oficialilor, deplasările lor în străinătate şi achiziţionarea de vehicule de serviciu", a continuat premierul.
Pe de altă parte, Washingtonul proferează "acuzaţii nefondate" împotriva Beijingului, în urma unor atacuri informatice recente vizând Statele Unite, a mai spus Li Keqiang.
"China este ea însăşi o victimă majoră a unor atacuri informatice. China nu susţine atacurile informatice. În fapt, ne opunem unor asemenea acţiuni", a dat el asigurări. "Este necesar să ne abţinem de la acuzaţii reciproce nefondate", a subliniat premierul.
Preşedintele american Barack Obama a avertizat autorităţile chineze în mod direct, miercuri, în privinţa multiplicării unor atacuri informatice vizând Statele Unite, promiţând schimburi de replici dure cu Beijingul.