Antena 3 CNN Externe Noul guvern laburist britanic anunță că va înceta să găzduiască migranţii pe o barjă "închisoare plutitoare"

Noul guvern laburist britanic anunță că va înceta să găzduiască migranţii pe o barjă "închisoare plutitoare"

barja bibby stockholm migranti anglia
Barja "Bibby Stockholm" pentru migranți. Sursa foto: Getty Images
de Mia Lungu    |    23 Iul 2024   •   23:17

Noul guvern laburist britanic a anunţat marţi încetarea utilizării unei barje controversate pentru a găzdui solicitanţii de azil, eliminând o măsură emblematică a fostului guvern conservator, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Ancorată într-un port din sudul Angliei de aproape un an, barja "Bibby Stockholm" poate găzdui până la 500 de migranţi. Un bărbat a murit acolo în decembrie anul trecut, unele asociaţii sugerând că a fost o sinucidere.

Denunţată de oponenţii săi drept "închisoare plutitoare", această barjă face parte dintre numeroasele măsuri luate de conservatori - învinşi drastic de laburişti la alegerile din 4 iulie - pentru a gestiona afluxul de solicitanţi de azil şi a descuraja migraţia ilegală. 

Guvernul a decis "să nu reînnoiască contractul de utilizare a barjei Bibby Stockholm", a anunţat într-un comunicat de presă executivul laburist condus de Keir Starmer, susţinând că această abordare face parte dintr-un plan menit să economisească 7,7 miliarde de lire sterline (peste 9 miliarde de euro) în următorii zece ani.

Keir Starmer a insistat că doreşte să recupereze întârzierile în examinarea cererilor de azil, care sunt cauza unor cheltuieli considerabile de bani publici, în special pentru cazarea migranţilor. 

Săptămâna trecută, câteva zeci de migranţi găzduiţi la bordul acelei barje au demonstrat pentru a cere guvernului laburist să accelereze examinarea cererilor de azil pe care le-au înaintat statului britanic.

Citește și

Potrivit cifrelor oficiale, 86.000 de cereri de azil îşi aşteaptă soluţionarea, în scădere totuşi faţă de cele 132.000 de anul trecut.

O altă măsură de descurajare a migraţiei ilegale adoptată de fostul guvern conservator, cea de expulzare a migranţilor către statul african Rwanda, indiferent de ţara lor de origine, a fost anulată de guvernul laburist imediat ce a preluat puterea.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close