Deputaţii belgieni şi-au exprimat satisfacţia, în cursul dezbaterii care a precedat votul, în legătură cu ieşirea din criza ce dura de şase luni, declanşată după alegerile legislative din 10 iunie. Grupurile parlamentare flamande au reamintit necesitatea reformei statului. De la declanşarea crizei, flamanzii din nord, care trăiesc într-o regiune mai bogată decât cea a francofonilor din sud, cer o mai mare autonomie, prin intermediul unor puteri sporite pentru regiuni în detrimentul statului federal. La rândul lor, francofonii au acceptat în principiu o reechilibrare în favoarea regiunilor, dar continuă să respingă scindarea politicii privind securitatea socială sau a celei referitoare la politica impozitelor pe societăţi.
După luni de zile de dispute politice, Belgia s-a dotat vineri cu un guvern de tranziţie, condus de premierul în exerciţiu Guy Verhofstadt, care le-a cerut flamanzilor şi francofonilor să pună capăt „neîncrederii lor reciproce”. Verhofstadt şi cei 13 miniştri ai săi au depus vineri jurământul în faţa Regelui Albert al II-lea, la două zile după ce cinci partide au încheiat un acord care a pus capăt, cel puţin provizoriu, crizei declanşate după alegerile din iunie.
Verhofstadt, membru al Partidului liberal flamand , învins la alegerile din 10 iunie, a condus până acum un cabinet care gestiona doar treburile curente ale ţării. El a fost rechemat la rampă după eşecul rivalului său creştin-liberal flamand, Yves Leterme, de a forma o coaliţie de centru-dreapta. Pe 23 martie 2008, Verhofstadt va trebui să-i predea lui frâiele puterii lui Leterme, marele câştigător al alegerilor din Flandra.
Rompres