Antena 3 CNN Externe Noul guvern al Iranului are ca obiectiv să convingă SUA să renunțe la sancțiunile economice dure împotriva sa

Noul guvern al Iranului are ca obiectiv să convingă SUA să renunțe la sancțiunile economice dure împotriva sa

Abbas Araghchi
Abbas Araghchi, noul ministru de externe al Iranului. Foto: Hepta
de Adrian Dumitru    |    24 Aug 2024   •   18:55

Iranul vrea să determine Statele Unite să reducă „presiunea” la adresa sa și să elimine sancțiunile care-i schilodesc economia. Noul ministru de externe iranian, Abbas Araghchi, spune că vrea să „gestioneze tensiunile și ostilitățile” dintre SUA și Iran, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Ceea ce trebuie să facem este să gestionăm tensiunile şi ostilităţile dintre Iran şi SUA”, a declarat Araghchi, a cărui ţară este supusă unor sancţiuni economice severe din partea SUA.

„În politica externă, avem datoria de a reduce pe cât posibil costul acestei ostilităţi şi de a reduce presiunea asupra țării”, a adăugat noul ministru de externe de la Teheran.

Statele Unite şi Iranul nu au mai avut relaţii diplomatice de peste 40 de ani, de la Revoluţia islamică din 1979. Relaţiile s-au deteriorat începând cu 7 octombrie 2023, ziua în care Hamas, sprijinit de Teheran, a atacat Israelul, aliat al Statelor Unite.

Noul preşedinte iranian, Massoud Pezeshkian, a făcut apel la îmbunătăţirea relaţiilor cu SUA în vederea ridicării sancţiunilor severe, care afectează puternic economia iraniană.

Araghchi, care a preluat funcţia miercuri, a prezentat politica externă a noului guvern, despre care a spus că se va concentra pe „ţările vecine, urmate de Africa, America de Sud şi Asia de Est”.

„A treia prioritate se referă la ţările care (...) au ajutat Iranul în timpul sancţiunilor, în special China şi Rusia”, a adăugat el.

Araghchi a criticat ţările europene pentru că au „adoptat politici ostile” faţă de Iran în ultimii ani. Dacă renunţă la politicile lor greşite şi ostile, vor deveni din nou prioritatea noastră, a declarat el.

Ministrul şi-a reafirmat sprijinul pentru ceea ce Iranul descrie drept „axa rezistenţei” faţă de Israel, care include grupările teroriste Hamas (palestiniană), Hezbollah (libaneză) şi Houthi (yemenită). „Axa de rezistenţă va fi sprijinită de Republica Islamică în toate situaţiile”, inclusiv în Liban, Gaza şi Yemen, a mai spus el.

Diplomat cunoscut pentru poziţia sa deschisă faţă de Occident, Araghchi a fost numit şef al diplomaţiei în noul guvern format de reformistul Massoud Pezeshkian.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close