Noul emisar al ONU şi Ligii Arabe pentru Siria Lakhdar Brahimi a declarat vineri că este "înspăimântat" de misiunea sa, la începutul unei întâlniri cu secretarul general al ONU Ban Ki-moon, relatează AFP.
"Atunci când m-aţi chemat, am fost onorat, flatat, emoţionat şi înspăimântat. Mă aflu în continuare în această stare de spirit", a declarat Brahimi în faţa lui Ban Ki-moon, înaintea unei întâlniri cu ambasadori ONU.
Brahimi, care a fost criticat de către opoziţia siriană pentru că nu a cerut de la început plecarea de la putere a preşedintelui sirian Bashar al-Assad, a dat asigurări că prioritatea sa va fi poporul sirian.
Poporul sirian "va trece înainte de orice. Vom pune interesele lui mai presus de orice. Vom încerca să oferim ajutor în măsura în care vom putea, nu ne vom precupeţi eforturile", a declarat Brahimi.
Joi, adjunctul ministrului sirian de Externe Faisal Mekdad a declarat că Siria va coopera cu Lakhdar Brahimi pentru crearea unui "dialog naţional cât mai rapid posibil".
Ban Ki-moon a declarat, la rândul său, că Lakhdar Brahimi va avea ca "sarcină esenţială să aducă în Siria pacea şi stabilitatea şi să promoveze drepturile omului".
Întâlnirea cu Ban Ki-moon a reprezentat primul gest oficial al fostului ministru algerian de Externe de la nominalizarea sa în postul de mediator, la 14 august, în locul lui Kofi Annan.
Brahimi s-a întâlnit vineri după-amiaza cu ambasadorul francez la ONU Gérard Araud, pentru a evoca "provocările la adresa misiunii sale şi situaţiei din Siria", a anunţat misiunea franceză la ONU.
Franţa deţine preşedinţia Consiliului de Securitate al ONU în august.
Araud şi Brahimi "au convenit să organizeze în curând o reuniune informală" între noul mediator şi cei 15 membri ai Consiliului, a anunţat misiunea într-un mesaj postat pe contul său de Twitter.
Brahimi l-a înlocuit pe Kofi Annan, care a demisionat la 2 august în urma eşecului eforturilor sale de a soluţiona conflictul din Siria.
Kofi Annan a invocat lipsa de susţinere a marilor puteri faţă de eforturile sale în vederea încheierii celor 17 luni de violenţe din această ţară, în care au fost ucise aproape 25.000 de persoane, potrivit unei organizaţii nonguvernamentale (ONG).
Consiliul de Securitate al ONU este foarte divizat asupra Siriei. China şi Rusia au blocat trei proiecte ale unor rezoluţii occidentale care prevedeau sancţiuni împotriva regimului lui Bashar al-Assad.