Antena 3 CNN Externe Țara care interzice pe viață vânzarea de țigări celor născuți începând din 2008

Țara care interzice pe viață vânzarea de țigări celor născuți începând din 2008

Adrian Iclozan
1 minut de citit Publicat la 09:13 09 Dec 2021 Modificat la 09:20 09 Dec 2021
tigari
Sursa foto: hepta

Astfel, orice persoană din această țară care s-a născut în 2008 sau după acest an va avea interdicție la cumpărarea de tutun și țigarete pentru tot restul vieții, potrivit unui proiect de lege așteptat să fie promulgat anul viitor.

"Vrem să ne asigurăm că persoanele tinere nu vor începe niciodată să fumeze", a declarat dr. Ayesha Verall, ministrul neozeelandez al sănătății.

Noua lege face parte dintr-o largă inițiativă a autorităților de a reprima fumatul.

Inițiativa a fost salutată de medici și alți profesioniști neozeelandezi din domeniul sănătății.

Noua Zeelandă vrea să-i elimine complet pe fumători

"(Inițiativa) îi va ajuta pe oameni să renunțe la fumat sau să treacă la produse mai puțin dăunătoare și va face mai puțin probabilă dependența de nicotină a persoanelor tinere", spune Janet Hook, profesoară la Universitatea din Otago.

Autoritățile din Noua Zeelandă sunt hotărâte să coboare până în 2025 proporția națională a fumătorilor la 5%, scopul final fiind acela de a elimina complet fumatul.

În prezent, 13% dintre adulții neozeelandezi fumează, procentaj în scădere comparativ cu 18%, cât se înregistra în urmă cu aproximativ 10 ani.

BBC notează că proporția de fumători este mult mai mare în rândurile populației indigene Maori, unde bolile și decesele sunt mai frecvente.

Conform Ministerului neozeelandez al Sănătății, fumatul provoacă unul din patru cazuri de cancer și rămâne principala cauză a deceselor care ar putea fi prevenite la nivelul populației de cinci milioane de locuitori.

Numărul locațiilor care vând tutun se reduce de peste 16 ori

Ca parte a măsurilor anti-fumat anunțate joi, guvernul a dispus reducerea drastică a locațiilor autorizate să vândă țigări, de la circa 8.000 în prezent la mai puțin de 500.

În anii din urmă, țigările electronice care produc vapori de nicotină au devenit mai populare decât țigările clasice printre membrii generațiilor mai tinere.

Cercetătorii atrag însă atenția că vaparea - inhalarea de vapori de nicotină  - nu este lipsită de riscuri iar agenții cancerigeni sunt, de asemenea, prezenți în lichidul utilizat de dispozitivele electronice.

În pofida acestor avertismente, Noua Zeelandă a adoptat în 2017 vaparea ca modalitate de a-i ajuta pe fumători să renunțe la tutun.

×
Etichete: tigari Noua Zeelanda
x close