"NU", "Demisia", "Democraţie", se putea citi pe pancarte, în timp ce mulţimea striga "Ei nu ne reprezintă", în faţa unor cordoane ale poliţiei antirevoltă mobilizate în masă în jurul Parlamentului, în timp ce venea dinspre marile bulevarde din centrul capitalei spaniole.
Marţi, o primă manifestaţie convocată prin intermediul reţelelor sociale cu lozinci ca "În jurul Congresului" şi "Salvează democraţia" a degenerat, în momentul în care un grup de tineri a aruncat cu pietre în barajele instituite de către poliţişti, care au ripostat cu lovituri de baston şi gloanţe de cauciuc.
"Am venit la toate manifestaţiile indignaţilor, începând de la 7 aprilie 2011", perioada apariţiei mişcării, declară Nuria Camacho, o manifestantă în vârstă de 40 de ani, fostă salariată a unei întreprinderi farmaceutice de la Madrid, aflată în şomaj de trei luni.
"De când Guvernul (de dreapta) a ajuns la putere, acum câteva luni, se efectueză numai tăieri la (bugetele) sănătăţii, educaţiei", continuă ea, adăugând că cheltuielile la universitate pentru fiul ei, în vârstă de 20 de ani, student la filozofie, "s-au dublat" în acest an, trecând "de la 600-700 de euro la 1.400" de euro.
"Părinţii mei, care au pensii foarte mici, acum trebuie să plătească pentru medicamente", adaugă ea. "Trebuie să ieşim în stradă în fiecare zi. Eu cred că da, Guvernul poate să dea înapoi", subliniază această manifestantă.
Guvernul de dreapta condus de către Mariano Rajoy, care a obţinut la Bruxelles o relaxare a obiectivului său cu privire la deficitul public, urmează ca în schimbul acesteia să continue măsurile de austeritate şi a prezentat joi un buget pentru 2013 care prevede economii în valoare totală de 39 de miliarde de euro.
În contextul în care şomajul se află în creşte în continuare, atingând 24,6% din populaţia activă, în ultimele luni exasperarea socială a devenit tot mai palpabilă faţă de măsuri guvernamentale ca creşterea TVA, care afectează în mod direct puterea de cumpărare a tuturor spaniolilor.