Antena 3 CNN Externe Nou ?sarcofag? pentru reactorul de la Cernobîl

Nou ?sarcofag? pentru reactorul de la Cernobîl

Nou ?sarcofag? pentru reactorul de la Cernobîl
17 Sep 2007   •   17:54

Companiile franceze Bouygues şi Vinci au semnat luni, la Kiev, un contract în valoare de 430 de milioane de euro, pentru construirea unui nou sarcofag în jurul reactorului de la Cernobîl, care a explodat în 1986. Preşedintele ucrainean Viktor Iuşcenko şi secretarul de stat francez pentru Întreprinderi şi Comerţ Exterior, Herve Novelli, au asistat la semnarea contractului între adminsitraţia centralei şi cele două companii franceze, reunite în cadrul consorţiului Novarka.

?Încercuind centrala, închidem o etapă pentru a deschide o alta, cea a energiei nucleare securizate?, a adăugat Herve Novelli, primul ministru francez care a efectuat o vizită la Cernobîl, de la producerea catastrofei. Lucrãrile vor începe în octombrie şi se vor încheia în 2012.

Construcţia va fi din oţel şi va avea o greutate de 18.000 de tone, o înălţime de 105 metri şi o lungime de 150 metri, au anunţat companiile. Structura va fi ulterior acoperită cu plăci etanşe. Elementele componente vor fi asamblate în exteriorul centralei, din motive de securitate.

La 28 aprilie 1986, reactorul numărul patru al centralei de la Cernobîl a explodat, contaminând mai multe regiuni din Europa, în special Ucraina, Belarus şi Rusia.

Reactorul avariat a fost acoperit cu beton la mai multe zile de la producerea catastrofei, însă acest ?sarcofag? este în prezent fisurat, riscând să fie distrus în totalitate. Durata de viaţă a noii protecţii este estimată la circa 100 de ani, potrivit companiilor de construcţie.

Ultimul reactor aflat în activitate la Cernobîl a fost închis în decembrie 2000.

Antena3.ro

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close