Potrivit martorilor, persoanele afectate de substanţele lansate din avioane au avut imediat dificultăţi de respiraţie şi se presupune că este vorba de un nou atac cu arme chimice. Incidentul de marţi dimineaţă s-a soldat cu cel puţin doi morţi şi peste 20 de răniţi.
Într-un alt incident cu arme chimice, produs săptămâna trecută, insurgenţii susţin că 42 de oameni au murit sufocaţi într-un cartier din Damasc.
Secretarul american al Apărării, Chuck Hagel, a declarat săptămana trecută că regimul din Siria probabil a utilizat arme chimice de mică putere, subliniind că informaţiile nu sunt sigure. "Serviciile de informaţii americane au concluzionat, cu un anumit nivel de exactitate, că regimul sirian a utilizat arme chimice, în special gaz sarin", a spus Hagel. Însă, conform experţilor, informaţiile furnizate de Statele Unite privind presupusa utilizare a armelor chimice de către regimul din Siria nu se ridică la nivelul standardelor probelor luate în considerare de Naţiunile Unite, care vor trimite o echipă pentru evaluarea situaţiei. Preşedintele Barack Obama a cerut o evaluare definitivă privind utilizarea sau nu a armelor chimice de către regimul din Siria înainte de a lua o decizie privind noi măsuri în acest dosar.
La rândul său, regimul Bashar al-Assad a acuzat Statele Unite de manipulare, după acuzaţiile privind utilizarea armelor chimice, afirmând că Administraţia de la Washington şi Guvernul britanic "mint" în această privinţă. Siria se confruntă, de peste doi ani, cu revolte reprimate violent şi cu confruntări armate între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad şi forţele militare ale opoziţiei. Bilanţul confruntărilor este, potrivit estimărilor ONU, de peste 70.000 de morţi.