Ca urmare a aderării notarilor români la Consiliul Notariatelor Europene, unul din avantaje este că testamentele încheiate în România, pot fi consultate de cetăţeni în Uniunea Europeană. Ceremonia aderării a avut loc la acest sfârşit de săptămână, la Bruxelles, în prezenţa a numeroşi parlamentari europeni şi a fost percepută ca o întărire a sistemului de drept latin, bazat pe supremaţia legii, prezent în mai toate statele.
Primirea simbolică a României în familia europeană a notariatelor va avea importanţă în primul rând pentru beneficiarii serviciilor notariale. ?Notariatele sunt servicii în folosul cetăţenilor. Fie că este german sau de altă naţionalitate, cetăţeanul care va veni în România va găsi acelaşi sistem, ca în Europa?, a declarat Klaus Woschnak, Preşedintele Uniunii Europene a Notarilor.
Aderarea la Comunitatea Europeană a lansat deja discuţii la Bucureşti referitoare la accesul absolvenţilor de drept din alte state la profesia de notar, în prezent fiind condiţionată de cetăţenia română. ?Italia, Spania au renunţat la acest principiu al cetăţeniei, însă, cine va dori să devină notar în România va trebui să dea examen ca toţi ceilalţi cetăţeni români?, a precizat Dumitru Viorel Manescu, preşedintele Uniuniii Notarilor Români.
La noi, notarii sunt consideraţi una dintre cele mai importante profesii liberale. Cei 1700 de notari au adus la bugetul de stat peste 10 mii de miliarde de lei vechi.
Antena3