Multă lume în Oslo, capitala Norvegiei, este revoltată de noua propunere legislativă: oamenii consideră că vor fi pedepsiţi pentru simplul gest de a ajuta pe cineva mai puţin norocos în viaţă decât ei, cei care oferă. Spre exemplu, Inger Husby, care locuieşte într-o suburbie a capitalei norvegiene, obişnuieşte să invite la ea acasă persoane fără adăpost; acum se teme că acţiunile sale altruiste vor fi considerate ilegale, dacă legea va intra în vigoare. “Persoane fără adăpost au stat aici de mai multe ori. Le dau ceva de mâncare la pachet şi o ceaşcă cu cacao. Le spăl hainele şi uneori îi mai chem şi la cină”, a declara femeia pentru publicaţia NRK. Ea promite că va fi şi mai pornită să ajute oamenii fără adăpost dacă legea va intra în vigoare, ca modalitate de protest faţă de aceasta. “Nu cred că este posibil să pedepseşti oamenii care vor să ajute alţi oameni săraci sau aflaţi în nevoie”, consideră aceasta.
Însă politicienii şi autorităţile consideră că incriminarea actelor de ajutorare a cerşetorilor este necesară, pentru că poliţia are nevoie de un ajutor legal solid în lupta contra reţelelor organizate de cerşetorie (care au transformat asta într-o afacere, de fapt, profitând de mila celor dispuşi să ajute persoanele nevoiaşe). “Vrem să eradicăm cerşetoria organizată, ca afacere. Trebuie să oferim poliţiei autoritatea necesară pentru a ajunge la cei care facilitează sosirea cerşetorilor în Norvegia, uneori chiar în grupuri masive”, explică Vidar Brien-Karlsen, secretar de stat în Ministerul de Justiţie. Socialiştii din parlament, pe de altă parte, acuză guvernul de “incriminarea sărăciei”: “Ţara cea mai bogată din Europa incriminează oamenii cei mai săraci ai Europei”, a postat pe Twitter Karin Andersen, parlamentar din partea Partidului Socialist.
Propunerea de lege este susţinută de coaliţia politică de dreapta aflată la guvernare în Norvegia, care a primit şi sprijinul altei formaţiuni politice reprezentative (Centre Party) în iunie anul trecut, ajungând, astfel, la majoritatea necesară pentru ca legea să devină subiect de dezbatere. Termenul de consultare asupra legii se încheie pe 15 februarie. Dacă aceasta va intra în vigoare, va defini cerşitul organizat drept infracţiune şi va impune pedepse cu închisoarea (până la un an). Aceeaşi pedeapsă va fi propusă şi pentru cei care oferă bani, adăpost sau mâncare cerşetorilor, contribuind, în acest fel, la perpetuarea reţelelor de cerşetorie şi transformarea lor în adevărate afaceri.