Antena 3 CNN Externe O bucată din arhipelagul Svalbard, scoasă la vânzare pentru 300 de milioane de euro, nu mai poate fi cumpărată. Norvegia a blocat tranzacția, de teama Chinei

O bucată din arhipelagul Svalbard, scoasă la vânzare pentru 300 de milioane de euro, nu mai poate fi cumpărată. Norvegia a blocat tranzacția, de teama Chinei

1 minut de citit Publicat la 07:00 02 Iul 2024 Modificat la 07:00 02 Iul 2024
svalbard getty
Regiunea arctică a devenit de mare interes pentru marile puteri economice ale lumii după ce încălzirea globală a făcut mai accesibile zăcămintele de minerale prețioase. Foto: Getty

Guvernul norvegian a anulat un plan de vânzare a ultimului teren privat din arhipelagul arctic Svalbard, pentru a preveni achiziționarea acestuia de către China. Proprietatea îndepărtată Sore Fagerfjord din sud-vestul Svalbard – o întindere de munți, câmpii și un ghețar, mare cât suprafața Manhattan-ului – fusese scoasă la vânzare pentru 300 de milioane de euro.

Arhipelagul este situat la jumătatea distanței dintre Norvegia continentală și Polul Nord, într-o regiune arctică care a devenit un punct fierbinte geopolitic și economic pe măsură ce gheața se topește și relațiile devin din ce în ce mai înghețate între Rusia și Occident.

„Este ultimul teren privat din Svalbard și, după cunoștințele noastre, ultimul teren privat din Marea Arctică din lume”, a declarat avocatul Per Kyllingstad, care îi reprezintă pe vânzători.

Svalbard este guvernat într-un cadru legal neobișnuit, care permite entităților străine să se afișeze în regiune, scrie The Guardian.

Un tratat semnat în 1920 recunoaște suveranitatea norvegiană asupra teritoriului, dar oferă și cetățenilor puterilor semnatare – care includ Rusia și China – aceleași drepturi de a-și exploata resursele minerale. Rusia, de exemplu, a menținut o comunitate de cărbune în Svalbard de zeci de ani prin intermediul companiei de stat Trust Arktikugol.

Cu toate acestea, Norvegia, dornică să-și protejeze suveranitatea, nu ar privi cu amabilitate ca proprietatea să cadă în mâini străine. Guvernul a declarat luni că o potențială vânzare va necesita aprobarea statului în conformitate cu legea securității naționale.

„Actualii proprietari ai Sore Fagerfjord... sunt deschiși să vândă actorilor care ar putea contesta legislația norvegiană în Svalbard”, a declarat ministrul comerțului și industriei, Cecilie Myrseth. „Ar putea perturba stabilitatea în regiune și ar putea amenința interesele norvegiene”.

Per Kyllingstad, un avocat care îi reprezintă pe vânzători, a declarat anterior că a primit „semne concrete de interes” de la potențialii cumpărători chinezi care „au arătat un interes real pentru Arctica și Svalbard de multă vreme”.

El a spus că vânzarea a fost o ocazie unică de a lua „ultimul teren privat din Svalbard și, după cunoștințele noastre, ultimul teren privat din Arctica înaltă a lumii”.

Kyllingstad nu a răspuns imediat la anunțul guvernului.

Criticii sunt sceptici cu privire la prețul și fezabilitatea vânzării. Proprietatea, situată în sud-vestul arhipelagului unde nu există infrastructură, acoperă zone protejate în care sunt interzise construcția și transportul motorizat, deposedând-o de valoare comercială.

În 2016, guvernul a plătit 33,5 milioane de euro pentru a achiziționa ultima bucată de teren privat din Svalbard, lângă Longyearbyen, care ar fi fost, de asemenea, urmărită de investitorii chinezi.

×
x close