Acest avertisment a fost formulat de Nikolai Patrușev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, citat de agenția rusă RIA Novosti într-o relatare publicată vineri.
Patrușev susține că munițiile occidentale pe care Rusia le-ar fi distrus în Ucraina conțin uraniu sărăcit.
Oficialul rus a comentat, în context, prezența președintelui american Joe Biden, la summitul G7 de la Hiroșima.
Citește și: Liderii G7 discută în Japonia furnizarea de avioane de luptă pentru Ucraina. Anunțul de ultimă oră al SUA
"Șefii de stat occidentali, sub presiunea SUA, vor discuta despre ajutorul acordat Ucrainei (...) Ei (americanii, n.r.) au pus presiune asupra sateliților lor și au furnizat muniții cu uraniu sărăcit.
Distrugerea acestora a dus formarea unui un nor radioactiv care s-a îndreptat spre Europa de Vest.
Iar o creștere a radiațiilor a fost deja detectată în Polonia", a susținut secretarul Consiliului de Securitate al Federației Ruse, conform sursei citate.
Patrușev a mai acuzat SUA că "dezvoltă și utilizează deja" arme chimice și biologice, inclusiv pe teritoriul Ucrainei.
Autoritățile din Polonia neagă informațiile privind creșterea radioactivității în țară
Miercuri, agenția de stat pentru energie atomică din Polonia a negat relatările privind nivelurile ridicate de radiații în zona Lublin.
De asemenea, agenția a declarat că rapoartele privind "radioactivitatea crescută" în zona Hmelnițki din Ucraina sunt false.
RIA Novosti amintește, în acest context, anunțul făcut de Marea Britanie, privind transferul în Ucraina, împreună cu tancurile Challenger, de obuze cu miez de uraniu sărăcit.
La momentul respectiv, Kremlinul a reacționat spunând că britanicii vor trebui făcuți răspunzători pentru o eventuală contaminare radioactivă, ca urmare a utilizării acestor muniții.
Ce este uraniul sărăcit invocat de oficialul rus
Uraniul sărăcit este un produs secundar rezultat în urma procesului de separare (îmbogățire) a izotopului U-235 din minereu, acest din urmă izotop fiind folosit în reacțiile de fisiune nucleară.
Uraniul sărăcit este utilizat în industria militară la fabricarea de muniție pentru penetrarea blindajelor.
Procentajul izotopului U-235 în uraniul sărăcit din aplicațiile militare este de circa 0,2%.
Specialiștii din industria nucleară susțin că uraniul sărăcit este mult mai puțin radioactiv și mai puțin nociv pentru sănătate decât radiul utilizat în trecut la cadranele ceasurilor de mână sau decât un detector de incendii.
Foto: costum de protecție împotriva contaminării