Antena 3 CNN Externe Noi tensiuni în Caucaz. O navă a marinei americane a acostat într-un port georgian

Noi tensiuni în Caucaz. O navă a marinei americane a acostat într-un port georgian

Noi tensiuni în Caucaz. O navă a marinei americane a acostat într-un port georgian
06 Sep 2008   •   11:27

Rusia a acuzat Statele Unite că încalcă legile internaţionale după ce o navă a marinei americane a ajuns în portul georgian Poti, aflat sub control rusesc. Nava amiral a flotei a VI-a americane transportă tone de ajutoare umanitare pentru georgieni. Ruşii susţin că o navă de război nu poate efectua astfel de transporturi. Până acum, americanii au folosit portul Batumi, aflat sub control georgian, pentru a aduce ajutoare.

De data aceasta, Washingtonul a ales portul aflat încă sub control rusesc. “Nu e vorba numai despre ajutor umanitar, ci şi despre o susţinere politică, fapt exprimat şi de preşedintele american. Bineînţeles că nava o să plece, dar va rămâne în Marea Neagră”, a declarat Ivane Saginadze, primarul localităţii Poti.

Reacţia Moscovei a venit imediat. Ruşii spun că legile internaţionale nu permit navelor de război să efectueze misiuni umanitare. “Totul trebuie rezolvat în concordanţă cu legislaţia internaţională. Dacă se dovedeşte că a existat o încălcare gravă a legii, vom lua măsuri în consecinţă.

Cu toate acestea, nu luăm în considerare o intervenţie militară sau ceva asemănător”, a declarat la rândul său Andrei Nesterenko, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de externe.

Armata rusă controlează atât Poti, cât şi drumurile de acces către port, în ciuda faptului că Moscova s-a angajat prin acordul de pace să se retragă de pe teritoriul georgian.

Antena3

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close