Antena 3 CNN Externe Imagini șocante filmate din dronă arată cum rușii îi execută fără milă pe ucrainenii care se predau

Imagini șocante filmate din dronă arată cum rușii îi execută fără milă pe ucrainenii care se predau

imagini filmate din drona
Aparentă execuție a trei ucraineni care se predau de de către soldații ruși FOTO: captură video CNN
de D.C.    |    06 Sep 2024   •   13:14

Un videoclipul obținut în exclusivitate de CNN, filmat în timpul luptelor duse la sfârșitul lunii august în apropierea orașului asediat Pokrovsk din estul Ucrainei, arată o aparentă execuție a trei ucraineni care se predau de de către soldații ruși. 

Incidentul, dezvăluit de un oficial ucrainean care a cerut ca unele detalii să nu fie dezvăluite pentru a proteja identitatea unității, ar face parte dintr-un tipar de execuții ar fi aplicate tot mai des de ruși anul acesta.

Surse din serviciile ucrainene de informații au dezvăluit pentru CNN o listă cu 15 cazuri similare care au avut loc după luna noiembrie 2023, majoritatea susținute de interceptări video sau audio din drone. Toate acestea arată cum soldații ucraineni care se predau sunt executați de către ruși în loc să fie luați prizonieri.

Procurorul general al Ucrainei a declarat pentru CNN că biroul său investighează 28 de astfel de incidente care au avut loc de la începutul războiului, în care au murit în total 62 de militari ucraineni.

Imaginile surprinse în regiunea Pokrovsk - care pot fi vizionate AICI - par să ilustreze tacticile brutale ale armatei ruse, în timp ce continuă să avanseze în estul Ucrainei. 

Ofensiva Moscovei în regiunea strategică Pokrovsk a continuat, în ciuda victoriilor recente ale Kievului în Kursk, care au stârnit speranța că Rusia va fi forțată să devieze trupele pentru a-și apăra propriile granițe.

Procurorii ucraineni au declarat pentru CNN că presupusele crime din ultimele imagini sunt crime de război și fac parte dintr-o politică orchestrată de Kremlin. „Dacă prizonierii de război se predau, dacă arată că se predau, dacă nu au arme în mână, atunci execuția este o crimă de război”, a declarat Andriy Kostin, procurorul general al Ucrainei, pentru CNN.

CNN a solicitat un punct de vedere în acest caz și Ministerului rus al Apărării, însă nu a primit nicio reacție.

Apariția acestor filmări care arată ceea ce pare a fi o tactică la care rușii apelează tot mai des îi pune în dificultate pe comandanții ucraineni, care se confruntă cu sarcina de neinvidiat de a-și avertiza trupele cu privire la brutalitatea rusă, riscând să distrugă moralul ucrainenilor care este deja afectat.

Aparentă execuție a trei ucraineni care se predau de de către soldații ruși FOTO: captură video CNN

Oficialul ucrainean care a furnizat filmările cu drona din Pokrovsk a spus că unitatea lui știe despre mai multe cazuri de acest fel care, însă, nu au fost mediatizate sau investigate.

Unele cazuri recente au fost făcute publice, o unitate din Toretsk susținând pe Telegram că a obținut o filmare cu drona, pe care a publicat-o marți, cu trei militari ucraineni ieșind dintr-un subsol, cu mâinile ridicate în semn de capitulare, care au fost împușcați de trupele ruse. Procurorii din regiunea Donețk au declarat că au deschis o anchetă.

Mai mulți militari ruși au fost trimiși în judecată fiind acuzați de astfel de crime, inclusiv unul în regiunea Zaporizhzhia din sudul Ucrainei. Procurorii ucraineni susțin că rusul era un condamnat, care a fost eliberat în noiembrie pentru a fi înrolat. Procurorii au obținut imagini din dronă în care rusul a împușcat un soldat ucrainean în ianuarie, în timp ce acesta avea brațele ridicate și stătea în genunchi.

CNN a obținut un alt videoclip făcut din dronă, tot din regiunea Zaporizhzhia, care arată cum în luna mai a acestui an, în apropierea de Robotyne, trupele ruse le-au ordonat celor trei soldați ucraineni să se întindă cu fața la pământ. Serviciile secrete ucrainene au furnizat pentru CNN transcrieri audio ale interceptărilor a ceea ce pare să fie ordinul comandantui rus către subordonat de a ucide prizonierii.

Comandant: Doboară-i, la naiba, omoară-i, omoară-i...

Subordonat: Am înțeles.

Comandant: După ce îi omorâți, raportați.

Videoclipul făcut din dronă arată cum, odată ce cei trei ucraineni au ieșit din șanț și sunt întinși cu fața la pământ, rușii trag.

În timp ce președintele rus Vladimir Putin este vizat de un mandat de arestare din partea Curții Penale Internaționale pentru rolul pe care l-ar fi avut într-o presupusă schemă de deportare forțată a copiilor ucraineni în Rusia, Kievul documentează acuzații de genocid împotriva Moscovei. Kostin, procurorul general, a sugerat că natura sistematică a acestor presupuse execuții pe câmpul de luptă poate susține acuzația de genocid.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close