Antena 3 CNN Externe Noi detalii despre atacul din SUA. „Îmi pare rău, mamă”, ultimul mesaj al criminalului. Românca ucisă le dusese copiilor un tort

Noi detalii despre atacul din SUA. „Îmi pare rău, mamă”, ultimul mesaj al criminalului. Românca ucisă le dusese copiilor un tort

profimedia-0905275756
Adolescentul de 14 ani a folosit o pușcă de asalt pentru a ucide patru persoane. Foto: Profimedia Images
de R.K.    |    09 Sep 2024   •   17:44

„Îmi pare rău, mamă.” Acestea au fost cuvintele pe care Colt Gray i-a le-a scris mamei sale miercuri dimineață, înainte să meargă la școală cu o armă și să ucidă doi colegi și doi profesori.

Mesajul a fost suficient pentru a o face pe Marcee Gray să sune la școala fiului ei pentru a avertiza despre o „urgență extremă”. Marcee Gray a vorbit cu un consilier școlar timp de aproximativ 10 minute.

Apelul a fost la 9:50 în acea dimineață. Treizeci de minute mai târziu, poliția a fost alertată în legătură cu împușcăturile care aveau loc în școala din Winder, Georgia.

Textul și apelul au fost două semne care au prezis haosul și violența care vor urma. Adolescentul a folosit o pușcă de asalt pentru a ucide patru persoane - doi profesori și doi studenți - înainte de a se preda poliției. Alți șapte au fost răniți și încă doi au suferit alte răni, potrivit autorităților.

Şeriful Jud Smith a declarat pentru CNN că nu au existat avertismente prealabile cu privire la o posibilă ameninţare. Totuși, detaliile apărute despre apelul mamei înainte de împușcătură au ridicat întrebări cu privire la eforturile școlii și ale forțelor de ordine de a preveni atacul.

„Credem că ar fi putut fi prevenit – 100%”, a spus Lisette Angulo, al cărei frate Christian a fost ucis în atac. „Ei știau de situație dinainte”, a spus ea, „și nu au luat măsurile adecvate pentru a preveni această tragedie”.

În jurul orei 9:45, Colt Gray a ieșit de la ora de Algebră.

Lyela Sayarath s-a așezat lângă el în clasă și nu a fost surprinsă să-l vadă plecând. „De obicei sare, așa că nu știi niciodată cu adevărat unde se duce”, a spus ea pentru CNN.

La scurt timp după ce Gray a părăsit sala de clasă, un prieten de-al lui Sayarath – care are un nume asemănător cu Gray – a mers la baie.

Când s-a întors, administratorii l-au scos pe acel student din clasă clasă – împreună cu rucsacul lui – a declarat Sayarath pentru CNN. Când s-a întors la curs, i-a spus că administratorii „l-au căutat pe elevul care stă lângă tine, nu pe mine”.

„Copilul” la care se referea studentul era Gray. Când Gray a reapărut la ușa clasei, o colegă, Bri Jones, era în fața ușii.

Mama lui Jones o învățase întotdeauna să privească pe ușă înainte de a o deschide. Așa că, atunci când Colt Gray s-a întors și a bătut la ușă, s-a uitat – și l-a văzut scoțând o armă.

Profesoara, așezată la biroul ei, i-a cerut să deschidă ușa, fără să știe că elevul avea o armă, însă Jones nu a făcut-o.

 „Se uita la mine, apoi cineva era în hol. A întors capul și a început să tragă”, a spus Jones pentru CNN.

Liceul Apalachee a refuzat în mod repetat să comenteze dacă un alt elev a fost scos din sala de clasă din greșeală în locul lui Gray.

Cristina Irimie a venit la își sărbătorea ziua de naștere împreună cu elevii ei

Cristinei Irimie a împlinit 53 de ani pe 24 august, dar profesoara de matematică a Liceului Apalachee nu a putut să-și sărbătorească ziua cea mare la clasă până miercuri dimineață. Ea a venit la școală cu tort și pizza „pentru a-și putea sărbători ziua de naștere împreună cu copiii ei”, a declarat pentru CNN prietenul de familie Corneliu Căprar.

Imigrantă din România, Irimie a fost mereu zâmbitoare și veselă. Nu avea copii biologici, dar îi avea pe elevii săi. A murit protejându-i.

„Ea a murit pentru copiii ei, așa cum ar face orice mamă bună, așa cum ar face un profesor bun. Ea nu putea să aibă copii, așa că aceștia erau copiii ei”, a declarat Gabrielle Buth, o rudă, pentru CNN.

În apropiere, Hazel Biondi era la cursul de geometrie, lucrând la un proiect când a auzit bubuituri afară. Unul dintre profesorii ei, David Phenix, a deschis ușa clasei pentru a vedea ce se întâmplă – și apoi a fost împușcat.

„Toată clasa a fugit în fundul sălii și atunci ne-am dat seama că profesorul meu a fost împușcat, iar apoi celălalt profesor al meu a încercat să oprească sângerarea”, a spus Hazel pentru CNN. „Folosea cârpe pentru a opri sângerarea.”

Phenix a reușit să închidă ușa înainte de a cădea la pământ, a spus Hazel.

„Și apoi am auzit mai multe bubuituri și ne-am gândit (trăgătorul) că se va întoarce, așa că am stins toate luminile și am tăcut”, a spus ea.

Stăteau în întuneric și așteptau sosirea forțelor de ordine, în timp ce profesorul lor rănit era conștient. „El încă răspundea, iar celălalt profesor al meu i-a tot cerut să vorbească, așa că am știut că este încă în viață”, a spus ea.

Odată ce amenințarea a dispărut, Hazel a spus că elevii au avut dificultăți în ieșirea din sala de clasă, deoarece Phenix stătea întins în fața ușii. „Trebuia să mergem pe lângă sângele lui și aceasta este o priveliște pe care nu am vrut să o vedem”, a spus ea.

„Mi-a salvat copilul. Mi-a salvat lumea”

Fiica lui Phenix a spus într-o postare pe Facebook miercuri că a fost împușcat în picior și șold. Cu toate acestea, a ieșit din operație și e bine. „După ce s-a trezit, unele dintre primele cuvinte din gura lui au fost: „Toți ceilalți sunt bine?””, a scris Katie Phenix.

Mama lui Hazel Biondi, Nicole Biondi, 34 de ani, a declarat pentru CNN că Phenix a salvat vieți miercuri. —„Dacă domnul Phenix nu închidea acea ușă...”, spuse ea, cu vocea tremurândă. L-a lăudat în acea zi într-o postare pe Facebook. „Mi-a salvat copilul. Mi-a salvat lumea”.

Într-o altă clasă, Richard Aspinwall, profesor de matematică și antrenor asistent de fotbal, a auzit o zarvă în afara camerei sale și a mers să vadă ce se întâmplă, a declarat prietena de familie Julie Woodson pentru CNN.

Când a făcut-o, a fost împușcat în piept. Elevii lui au încercat în zadar să-l ajute.

„Elevii lui l-au tras pe Ricky înapoi în clasă și și-au folosit propriile cămăși pentru a încerca să oprească sângerarea și să-l salveze”, a spus Woodson. 

Aspinwall, tată a două fete, în vârstă de 39 de ani, nu a supraviețuit.

Mason Schermerhorn și Christian Angulo, în vârstă de paisprezece ani, ambii elevi la liceu, au fost și ei uciși în împușcătură.

Când un ofițer al școlii l-a confruntat pe Colt Gray, acesta s-a predat imediat.

„ Am făcut-o ”, le-ar fi spus trăgatorul anchetatorilor.

La două zile după împușcătură, Colt Gray a fost trimis în judecată pentru patru capete de acuzare. El a refuzat să depună o pledoarie la acuzațiile împotriva sa.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close