Premiul Nobel pentru Medicină a fost câştigat de americanca de origine australiană Elizabeth Blackburn şi americanii Carol Greider şi Jack Szostak, pentru studiile în domeniul telomerazei, o enzimă care reface capetele telomerilor celulelor, în timpul diviziunii celulare, potrivit AFP.
Studiile celor trei s-au axat pe proprietatea enzimei de a proteja cromozomii de ?îmbătrânire?. Astfel, telomeraza ar putea fi cheia ?tinereţii veşnice?, datorită rolului jucat în îmbătrânirea celulelor.
Potrivit Nobelprize.org, anul acesta, distincţia le-a revenit celor trei savanţi, pentru descoperirea modului în care cromozomii sunt protejaţi de telomeri şi enzima care îi produce, telomeraza, responsabilă de degradarea lor. Studiile lor permit noi abordări în terapia celulară.
În 2008, premiul Nobel pentru medicinã a fost atribuit francezilor Françoise Barré-Sinoussi şi Luc Montagnier şi germanului Harald zur Hausen pentru descoperirile lor în domeniul virusurilor responsabile de cancerul de col uterin şi SIDA.
Antena3.ro