Într-o declaraţie ce va reaprinde cu siguranţă dezbaterile religioase privind veştmintele arabe, el a declarat că vălul ce acoperă întreg corpul ?nu este un semn al religiei, ci al subordonării".
Sarkozy a folosite primul discurs adresat celor două camere ale parlamentului din Franţa din ultimii 136 de ani pentru a-şi declara sprijinul pentru interzicerea acestor haine, chiar înainte de concluziile comisiei parlamentare menite a studia tocmai acest aspect.
?Nu putem accepta să avem în ţara noastră femei care sunt prizoniere, tăiate de viaţa socială, lipsite de identitate.," declara Sarkozy la Versailles.
?Nu aceasta este ideea pe care republica franceză o are despre demnitatea femeii. Burka nu este un semn al religiozităţii, ci al supunerii. Nu va fi binevenită pe teritoriul republicii franceze," arăta preşedintele .
Un grup de 58 de parlamentari a cerut parlamentului să ia măsuri contra femeilor ce adoptă ceea ce au calificat ca fiind o rochie islamică opresivă, din cap până în picioare, ce ?încalcă libertăţile individuale" sau o ?închisoare în mişcare? pentru femei.
Organizaţiile feministe, printre care şi unele grupuri islamice, au susţinut apelul, de a opri tendinţa de creştere a numărului de femei care poartă burka, printre cei 5 milioane de musulmani din Franţa.
Se apreciază că circa 100.000 de femei, majoritatea născute în Franţa, aau adoptat costumaţia completă care le acoperă şi faţa. În 2004, Franţa a interzis acoperirea feţei în şcolile de stat.
Preşedintele american Barack Obama a atacat legile europene privind îmbrăcămintea în timpul discursului său de la Cairo. El a declarat că SUA preţuieşte libertatea de religie şi ?nu va spune oamenilor ce să poarte?.
În replică, Sarkozy i-a răspuns lui Obama în timpul vizitei din Normandia, când a subliniat că principiile franceze despre egalitate înseamnă că oamenii nu ar trebui să afişeze afilierea religioasă în instituţiile de stat.
Antena3.ro