„După alegerile din 14 aprilie, în calitate de preşedinte al Republicii, voi desemna o comisie ştiinţifică, formată din experţi naţionali şi internaţionali, pentru ca ei să ancheteze această teză, această idee, această suspiciune pe care o avem", a declarat Maduro joi seara, în timpul unei deplasări în statul Anzoategui, în nord-estul ţării.
Preşedintele interimar, care a preluat funcţia în urma morţii lui Chavez, la 5 martie, afirmă că unii membri ai Guvernului „nu au niciun dubiu" cu privire la faptul că „ această boală i-a fost inoculată lui Chavez pentru a-l îndepărta de calea revoluţiei”.
De altfel, cu câteva ore înainte de a anunţa decesul lui Chavez, Maduro îi acuza pe „duşmanii istorici" ai ţării că s-ar afla la originea apariţiei bolii.
„Duşmanii patriei noastre nu ar fi câştigat niciodată o alegere împotriva comandantului Chavez, iar loviturile de stat nu ar fi avut niciun efect asupra lui", spunea Maduro.
În opinia sa, „începând din 1940, ţările imperialiste sunt în curs de a experimenta virusuri şi vaccinuri pentru a inocula cancerul", în cadrul unui „război biologic".
Alegerile prezidenţiale convocate ca urmare a decesului preşedintelui Chavez ar trebui să se rezume la un duel între Maduro, succesorul politic al "Comandantului", şi guvernatorul statului Miranda, liderul opoziţiei, Henrique Capriles, învins de către Chavez în octombrie 2012.
Un sondaj recent îl arată pe Maduro favorit, cu un avans confortabil de 18 procente.