În mijlocul unei crize politice intense, generată de cele mai recente alegeri prezidențiale în care s-a declarat câștigător, dictatorul venezuelean, Nicolas Maduro, încearcă să liniștească populația cu un anunț bizar – Crăciunul va începe din octombrie în Venezuela, relatează The Guardian.
„E septembrie și deja se simte de parcă ar fi Crăciunul. Așa că anul acesta, ca formă de a vă omagia și de a vă mulțumi, o să decretez că sărbătoarea Crăciunului va fi de pe 1 octombrie”, a declarat Maduro într-un dintre anunțurile sale frecvente la televizor.
Maduro, care se confruntă cu ceea ce experții numesc cea mai mare provocare politică la adresa „domniei” sale turbulente de 11 ani, le-a promis venezuelenilor un Crăciun „cu pace, fericire și siguranță”.
Este puțin probabil ca această strategie a dictatorului de la Caracas să funcționeze, în condițiile în care furia și incertitudinile provocate rezultatul alegerilor din iulie continuă să domine această societate sud-americană.
Tot mai multe dovezi indică faptul că Maduro a pierdut, de fapt, alegerile din iulie în favoarea rivalului său, Edmundo Gonzalez, motiv pentru care și refuză să facă publice rezultate detaliate ale votului pe circumscripții electorale. Luni, autoritățile venezuelene au emis mandat de arestare pe numele lui Gonzalez.
Luni, Bloomberg a relatat că SUA urmează să anunțe sancțiuni individuale împotriva a 15 membri ai administrației de la Caracas pentru rolul lor în obstrucționarea alegerilor.
Printre cei vizați s-ar număra președinta curții supreme din Venezuela, Caryslia Beatriz Rodriguez Rodrigues, ministrul de externe, Yvan Gil și Rosalba Gil Pacheco, membră a comitetului electoral.
Și oficialii militari responsabili pentru reprimarea violentă a protestelor de după alegeri ar urma să fie sancționați. Peste 20 de oameni au fost uciși, iar alți 1700 au ajuns în închisoare în urma protestelor.
Deși bizară, decizia lui Maduro de a sărbători Crăciunul mai repede nu este fără precedent. Controversatul lider venezuelean a mai luat decizii similare și cu alte ocazii de când a preluat puterea după moartea mentorului său, Hugo Chavez în 2013.
Manevra pare să aibă ca scop mutarea atenției oamenilor dinspre alegeri și problema de legitimate cu care se confruntă regimul. Guvernul venezuelean se confruntă de ani de zile cu probleme grave, iar regimul Maduro este cel care a provocat în această țară unul dintre cele mai grave prăbușiri economice ale unei țări pe timp de pace în istoria modernă a lumii.