Nicholas Kass, expert în politică externă, care ocupat diverse funcţii înalte în cadrul Guvernului Statelor Unite ale Americii, în timpul mandatelor a trei președinți americani, inclusiv în primul mandat al lui Donald Trump, a explicat, într-un interviu acordat lui Mihai Gâdea pentru Antena 3 CNN, la Washington DC, ce tip de relaţie va avea noua administraţie prezidențială cu Europa, dar mai ales cu România şi pe ce se va pune accent în relaţiile externe.
„Nu sunt îngrijorat. Abordare lui Trump cu privire la politica externă va pune probleme establishemnt-ului lui care domină la Washington de câteva decenii, fie că e vorba de republicani sau de democrați. Însă asta nu mă îngrijorează. Este o nouă echipă Trump, o echipă cu experiență, pentru că s-au descurcat bine. Prima dată vor intra în relații din nou cu țările din Europa și cu România. Vor intra în dialog. Sigur că au și de făcut niște negocieri, acorduri şi sunt buni negociatori.
Problema este ca europenii să înțeleagă care sunt regulile și principii e lui Trump și să le folosească să meargă după ele. Va rebui să accepte rezultatele alegerilor, să înțeleagă de unde provin ele și să-și adapteze comportamentul, pentru că și SUA vor negocia cu parteneri la rândul lor. Intrăm deci într-o nouă eră. Coridorul estic din Europa va avea o importanță strategică pentru SUA ca şi relațiile bilaterale. Să ne gândim la aceste principii sau linii directoare. Si dacă nu începem acum trebuie să învățăm în Europa cum să relaționăm cu SUA aşa cum SUA încearcă să înțeleagă o ţară pe baza realităților din teren. Lu curiule funcționează biunivoc", a spus Nicholas Kass, expert în politică externă.
Cum va aborda Trump conflictele din Ucraina şi Orientul Mijlociu
„Trump este un tip dur. Aţi văzut cum a reacţionat după ce a fost împuşcat, Vor urma niște politici strice , dar nu cu privire la război.De aceea trebuie să arate că este serios şi că promovează pacea. Vorbea despre importanța terminării războiului din Ucraina. Dacă ajungem la un fiasco, rușii se apropie mai mult de teritoriul NATO, în loc să rămână mai la distanță, cum era.
înainte. Și trebuie să răspundem și celorlalte probleme cu care ne confruntăm. În Orientul Mijlociu este nevoie de mare atenție, iar perspectiva strategică că a SUA privește și ce se întâmplă în China. Trebuie să vedem dacă China este un rival, un inamic, să înțelegem care este relația nouă. Trebuie să fim atenți, trebuie să dimensionezi mijloacele în conformitate cu scopurile şi să vezi care sunt teatrele cheie de operațiuni.
Este important ca SUA să se pot baza pe țările bogate din Europa, de aceea trebuie să vedem în ce direcție vor să se îndrepte", a mai spus Nicholas Kass, expert în politică externă.