'La adoptarea Constituției, autorii au greșit introducând această prevedere de neutralitate, în condițiile în care și la acea vreme o parte a teritoriului nostru era ocupat de forțe militare străine. Evoluțiile din regiune ne-au demonstrat că această abordare trebuie revizuită. Sunt de părere că Legea Fundamentală trebuie adaptată realităților unei lumi mereu în schimbare, fapt despre care am și vorbit în parlamentul țării', a subliniat Timofti.
În interviul pentru Ukrinform, președintele Nicolae Timofti spune că prezența armatei a 14-a a Federației Ruse pe teritoriul Republicii Moldova reprezintă un pericol pentru securitatea republicii, iar apropierea de NATO ar fi singura șansă a țării sale.
'Șansa noastră este apropierea și colaborarea cu NATO.Trebuie luat în calcul exemplul țărilor baltice, foste republici sovietice, care după ce au aderat la NATO sunt în siguranță acum, beneficiind de prevederile articolului 5 al blocului nord-atlantic care stipulează apărarea colectivă în cazul unui atac armat', a adăugat Timofti.
Referitor la rezolvarea conflictului transnistrean, președintele Republicii Moldova a menționat că autoritățile de la Chișinău sunt dispuse să acorde un statut special Transnistriei în cadrul Republicii Moldova, 'care ar oferi populației din stânga Nistrului un nivel confortabil și garantat de autoguvernare în diferite domenii ale vieții publice'. În același timp, el a pledat pentru înlocuirea forțelor ruse de menținere a păcii din Transnistria cu o misiune civilă cu mandat internațional.
În interviul pentru agenția ucraineană de presă, liderul de la Chișinău a subliniat că nu există alternativă pentru calea integrării europene a Republicii Moldova.