Antena 3 CNN Externe Niciun supraviețuitor în elicopterul prăbușit în care se afla președintele iranian, Ebrahim Raisi

Niciun supraviețuitor în elicopterul prăbușit în care se afla președintele iranian, Ebrahim Raisi

Niciun supraviețuitor nu a fost găsit la locul prăbușirii elicopterului care îl transporta de președintele iranian, Ebrahim Raisi. Este anunțul transmis de agențiile iraniene de presă după ce aparatul de zbor s-a prăbușit ieri într-o zonă muntoasă din nord-vestul țării.

de Laura Dinu    |    20 Mai 2024   •   07:50

Update 08:30. Presa iraniană a confirmat moartea președintelui Ebrahim Raisi, în vârstă de 63 de ani, și a ministrului de externe, în urma prăbușirii elicopterului care îi transporta pe oficiali.

Ore în șir armata iraniană a verificat fiecare perimetru în care bănuia că s-ar fi putut prăbuși elicopterul președintelui. Pe măsură ce timpul se scurgea și întunericul se lăsa peste zona deluroasă, împădurită, cu teren accidentat și extrem de greu de străbătut, echipele de intervenție sporeau.

De la 20 de echipaje de salvatori, medici, militari cu câini de urmă și drone ale Semilunii Roșii iraniene s-a ajuns la o mobilizare a întregii armate, inclusiv a trupelor de comando.

Nu doar întunericul le-a pus bețe în roate echipelor de căutare ci și ceața densă care persista.

Iranienii au avut nevoie de întăriri. Au cerut ajutorul Turciei care a trimis un elicopter pe timp de noapte și zeci de salvatori.

În tot acest timp, la Teheran și în alte orașe răsunau chemările la rugăciune. Iranienii s-au rugat intens pentru liderul lor.

Liderii lumii au fost și ei în alertă. Joe Biden a fost informat despre incident iar aliații din lumea islamică, precum liderul turc Recep Erdogan, au trimis mesaje de încurajare.

După ore de căutări, agențiile de presă străine dădeau drept identificat elicopterul președintelui și chiar s-a speculat că s-a luat legătura de către iranieni cu oamenii aflați în aparatul de zbor. Semiluna Roșie iraniană a dezmințit însă rapid informația despre găsirea elicopterului. Căutările au continuat.

Președintele Raisi se întorcea spre casă din Azerbaijan, acolo unde s-a aflat pentru a inaugura un baraj împreună cu președintele azer, Ilham Aliyev.

Ibrahim Raisi călătorea într-un convoi format din trei elicoptere când aparatul său de zbor s-a prăbușit în Jolfa, oraș aflat la granița cu Azerbaijan, la 600 de km de capitala iraniană Teheran.

”Președintele și compania se întorceau (dintr-o vizită în zona de frontieră n.red.) la bordul unor elicoptere, iar unul dintre ele a fost nevoit să aterizeze forțat din cauza vremii nefavorabile și a ceții”, a explicat Ahmad Vahid, ministrul iranian de Interne. 

Vestea accidentului vine pe fondul tensiunilor ridicate între Iran și inamicul său de moarte, Israel, la doar câteva săptămâni după ce Iranul a lansat sute de drone și asupra Israelului ca represalii pentru un presupus asasinat al unui general iranian.

×
Subiecte în articol: Ebrahim Raisi elicopter
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close