Katie Paul, autoarea articolului începe prin a povesti circumstanţele în care s-a petrecut accidentul în urma căruia a murit Teo Peter. Conform acesteia, într-o noapte de decembrie din Bucureşti, acum patru ani la ora 4.30, un jeep albastru s-a "năpustit" pe culoarea roşie a semaforului, a lovit un taxi şi a provocat moartea pasagerului aflat pe bancheta din spate.
Jurnalista americană continuă în aceeaşi notă explicând că moartea pasagerului din taxi ar fi trecut neobservată dacă acesta nu ar fi fost un cunoscut star rock în România, în persoana lui Teofil Peter, comparat în ţara noastră cu Bruce Springsteen, conform lui Katie Paul. De asemenea, accidentul a căpătat o şi mai mare însemnătate datorită faptului că la volanul autoturismului care a provocat tragedia se afla un puşcaş marin american care pe deasupra era şi băut, sergentul Christopher VanGoethem.
Articolul din Newsweek continuă prezentarea cazului trecând la timpul prezent. "După patru ani, şi după tot atâtea frustrări care au provocat mânia fanilor români ca şi a autorităţilor române, problema iese din nou la suprafaţă, într-un moment extrem de inoportun pentru oficialii Statelor Unite", se arată în articol.
Katie Paul descrie în continuare mediatizarea intensă a cazului lui Teo Peter în presa românească. Aceasta a precizat că, cu o săptămână înainte de summitul NATO, în ziarele româneşti au apărut articole care anunţau intenţia familiei celebrului muzician de a protesta faţă de insulta provocată de al SUA prin managementul defectuos al procesului lui VanGoethem.
Chestiunea aceasta, susţine jurnalista, este una dintre problemele importante careia trebuie să-i facă faţă adminstraţia Bush la summitul NATO de la Bucureşti. "Disputa ar putea avea largi implicaţii strategice. România a fost un aliat cheie în Irak, Afganistan şi Balcani din 2004, când a intrat în NATO", scrie Katie Paul în articolul său.
Cazul Teo Peter a fost controversat încă de la început deoarece VanGoethem, care lucra la ambasada Americii, a beneficiat de imunitatea garantată prin Convenţia de la Viena şi a fost scos din ţară imediat după incident, ceea ce a provocat mânia românilor. VanGoethem a fost găsit nevinovat de omor prin imprudenţă de curtea marţială americană la 31 ianuarie 2006, însă a fost găsit vinovat de obstrucţionarea justiţiei şi fals în declaraţii.
Cu toate că oficialii americani insistă că a fost un proces corect, cei mai mulţi români au văzut verdictul ca pe un rezultat al rigidităţii sistemului de justiţie american care şi-a protejat cetăţeanul în acest fel. Mai mulţi politicieni români şi-au oferit sprijinul familiei lui Teo Peter în sensul unui proces civil.
Familia a făcut presiuni asupra guvernului SUA pentru a primi despăgubiri pentru pierderea suferită dar a considerat ofertele de până acum ca fiind insultător de mici, se arată în articolul din Newsweek. Românii s-au adresat mai multor oficiali americani în încercarea de a găsi dreptate.
Printre aceştia se numără fostul secretar american al apărării, Donald Rumsfeld, secretarul de stat Condoleezza Rice şi preşedintele Bush. Conform Ilincăi Ilie, purtătorul de cuvânt al ambasadei României din SUA, citată de Katie Paul, din anul 2006 românii nu au mai auzit de nimic nou în privinţa cazului, se arată în finalul articolului apărut în publicaţia americană.
Sursa foto: Newsweek
Antena3.ro