?Să facem pace- atât pace diplomatică cât şi pace economică?, a declarat Netanyahu, citat de Jerusalem Post, la o întâlnire a cabinetului în Beersheba, sudul Israelului.
?Nu există niciun motiv pentru care nu ne putem întâlni, eu şi cu Abbas, oriunde în Israel?, a adăugat oficialul. Acesta a completat că ?poporul palestinian care trăieşte alături de noi are dreptul să trăiască în pace, securitate şi prosperitate. În ultimele săptămâni, am făcut mari eforturi pentru a le uşura viaţa. Am înlăturat multe blocade, am decis să prelungim programul de funcţionare al Podului Allenbi pentru mai multe mărfuri şi am decis să iniţiez o serie de proiecte cu palestinienii pentru a promova pacea.
Toate acestea însă ne pot aduce la un anumit punct, iar rezultatele vor fi multiplicate înzecit dacă există cooperare din partea celalată", crede premierul israelian.
Pe lângă liderii palestinieni, Netanyahu s-a îndreptat şi spre statele arabe, declarând: ?să ne întâlnim, să cooperăm?.
În iunie, Netanyahu a ţinut discursul său de politică externă, în care cerea palestinienilor să reia discuţiile de pace fără precondiţii. Cu toate acestea, partea palestiniană a reptatat de nenumărate ori că discuţiile pace se vor relua doar când Netanyahu opreşte colonizările şi acceptă soluţia cu două state.
În acelaşi timp, Autoritatea Naţională Palestiniană a calificar apelul lui Netanyahu de a-l întîlni pe preşedintele palestinian Mahmoud Abbas ca fiind "manevră politică".
"Această manevră politică este parte a relaţiilor publice mai degrabă decât un efort de a face pace," aprecia Saeb Erekat, negociator de pace palestinian.?Îi spunem lui Netanyahu că este o diferenţă între a face relaţii publice şi a face pace?.
Acesta adăuga că "Netanyahu doreşte să arate că Autoritatea Naţională Palestiniană este cea care respinge negocierile de pace".
SUA au lansat discuţiile de pace israeliano-palestiniene în 2007, dar cele două părţi nu au făcut niciun progres, şi chiar au fost oprite în decembrie 2008, când Israelul a lansat ofensiva în Fâşia Gza.
Antena3.ro