Antena 3 CNN Externe Netanyahu spune că obiectivul Iranului este să construiască bombe nucleare cu care să distrugă Israelul: „Vor amenința lumea întreagă”

Netanyahu spune că obiectivul Iranului este să construiască bombe nucleare cu care să distrugă Israelul: „Vor amenința lumea întreagă”

Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanyahu. Foto: Getty Images
de Adrian Dumitru    |    28 Oct 2024   •   20:07

Benjamin Netanyahu susține că Iranul are ca obiectiv să fabrice bombe nucleare pentru a distruge Israelul și, ulterior, să amenințe întreaga lume. Declarația a fost făcută, luni, la Ierusalim, de prim-ministrul guvernului israelian, conform AFP, citată de Agerpres.

„Iranul face eforturi pentru a produce stocuri de bombe nucleare cu scopul de a distruge Israelul, încărcate pe rachete cu rază lungă de acţiune, şi ar putea ameninţa lumea întreagă, în orice loc”, a declarat Netanyahu în parlamentul israelian.

El a mai spus, în plus, că doreşte să continue eforturile de normalizare a relaţiilor diplomatice cu ţările din Orientul Mijlociu, pe baza aşa-ziselor acorduri Abraham, pentru a „ajunge la pace cu alte ţări arabe”.

„Aspir la continuarea procesului pe care l-am început acum câţiva ani cu semnarea istorică a acordurilor Abraham pentru a ajunge la pace cu alte state arabe. (...)

Am semnat patru acorduri de pace, subliniez, pace pentru pace (...) cu ţări importante din Orientul Mijlociu. Acestea şi altele văd clar loviturile pe care le dăm celor care ne atacă, axa răului iraniană”, a spus Netanyahu.

Acordurile negociate de SUA în 2020 au fost urmate de stabilirea de relaţii oficiale între Israel şi Bahrein, Emiratele Arabe Unite, Maroc şi Sudan, creând speranţe de normalizare a relaţiilor şi cu Arabia Saudită, unul din cei mai importanţi jucători regionali.

Arabia Saudită, care nu recunoaşte statul evreu, a lansat, în 2020, negocieri vizând apropierea de Israel, dar le-a pus capăt după declanşarea războiului din Gaza.

Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a apreciat, la rândul său, luni, într-un comunicat, că loviturile israeliene de sâmbătă împotriva Iranului au „schimbat echilibrul de forţe” între cele două ţări, inamici declaraţi.

Israelul a atacat, sâmbătă dimineaţă, instalaţii militare din Iran ca răzbunare pentru un atac cu rachete al Iranului din 1 octombrie pe teritoriul său şi pentru atacurile teroriștilor susţinuți de regimul de la Teheran - Hamas în Fâşia Gaza şi Hezbollah în Liban. Armata israeliană a vizat instalaţii de producţie de rachete şi baterii de rachete sol-aer, precum şi alte sisteme aeriene din Iran.

×
Parteneri
x close