
Prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat că Israelul este pregătit să discute despre „etapa finală” a războiului din Gaza, în care „Hamas va depune armele”, liderilor grupării „li se va permite să plece în străinătate", iar planul preşedintelui american, Donald Trump, pentru „emigrarea voluntară” a populaţiei din Gaza va fi pus în aplicare, informează EFE, citat de Agerpres.
La începutul unei reuniuni de cabinet, Netanyahu a mai spus că guvernul său a mai avut o reuniune sâmbătă seara şi a decis să „crească presiunea” în Gaza, potrivit unui comunicat al cancelariei prim-ministrului.
Netanyahu a declarat la reuniunea cabinetului său că „presiunea militară funcţionează” în Gaza, unde armata israeliană a lansat o nouă ofensivă pe 18 martie, după ce a încălcat acordul de armistițiu cu Hamas, iar de atunci şi-au pierdut viaţa peste 900 de oameni.
În opinia premierului israelian, această presiune funcţionează, pentru că „zdrobeşte capacităţile militare şi guvernamentale ale Hamas” şi, totodată, „creează condiţiile pentru eliberarea” ostaticilor israelieni ţinuţi în Gaza (59, vii şi morţi).
În ceea ce priveşte convorbirile privind o nouă încetare a focului în Gaza, Netanyahu a afirmat că nu este adevărat că Israelul nu negociază. Hamas a acceptat, sâmbătă, o propunere egipteană de eliberare a cinci ostatici, care să coincidă cu celebrările de la sfârşitul Ramadanului.
Potrivit prim-ministrului israelian, el face acest lucru „sub foc”, iar acest lucru „este şi eficient” pentru că vede că „există fisuri”, posibil referindu-se la demonstraţiile din Gaza din ultimele zile care cer ca Hamas să părăsească enclava.
„Etapa finală” a războiului
Netanyahu a insistat că Israelul este într-adevăr pregătit „să vorbească despre etapa finală” a războiului.
„Hamas va depune armele. Conducătorilor săi li se va permite să plece în străinătate. Vom garanta securitatea generală în Fâşia Gaza şi vom permite implementarea planului Trump, a planului de imigrare voluntară”, a spus el, referindu-se la planul de a strămuta cetăţenii din Gaza în alte ţări şi de a transforma enclava într-o destinaţie turistică.
„Acesta este planul. Nu îl ascundem; suntem dispuşi să-l discutăm oricând”, a adăugat el, referindu-se la ideea preşedintelui SUA, care s-a lovit de opoziţia ţărilor arabe care ar trebui să-i găzduiască pe locuitorii strămutaţi din Gaza.
Mai mult, Netanyahu a transmis cabinetului său că orice afirmaţie că guvernului său nu îi pasă de ostaticii israelieni din Gaza „este un ecou al propagandei Hamas, care încearcă să creeze divizare în Israel”.
„Până astăzi, combinaţia dintre presiunea militară şi cea politică este singurul lucru care a reuşit să-i aducă înapoi pe ostatici”, a spus el.
Netanyahu s-a referit şi la cele două proiectile trase, vineri, din Liban împotriva teritoriul israelian. Acestea nu au produs pagube, dar au fost urmate de un atac israelian, care a dus la moartea a cel puţin cinci oameni.
În acest sens, el a afirmat că „statul libanez este responsabil pentru ceea ce părăseşte teritoriul său şi trebuie să se asigure că acest lucru nu se întâmplă”.
„Niciun atac împotriva statului Israel nu trebuie să părăsească teritoriul său. Respectăm statul libanez şi armata sa şi, aşadar, le cerem ceea ce se cere de la cineva pe care îl respecţi'”, a adăugat el.