Antena 3 CNN Externe Netanyahu propune oprirea temporară a colonizărilor

Netanyahu propune oprirea temporară a colonizărilor

Netanyahu propune oprirea temporară a colonizărilor
26 Noi 2009   •   03:49

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a propus o îngheţare pe 10 luni a activităţii de construire a noi colonii evreieşti în Cisiordania. În cadrul unei şedinţe de guvern, Netanyahu a subliniat că acesta "nu este un pas simplu sau uşor," ci unul necesar pentru a transmite mesajul că Israel doreşte pace în teritoriile arabe.
Oficialul aprecia că îngheţarea colonizării va avea mult mai multe avantaje decât dezavantaje.

Liderii palestinieni susţin că nu vor negocia cu Israel până ce nu încheie activitatea de extindere în Cisiordania şi Ierusalimul de Est, dar propunerea lui Netanyahu nu acoperă şi Ierusalimul.
"Orice revenire la negocieri trebuie să se facă pe baza unei îngheţări complete, în Ierusalim în primul rând," declara Nabil Abu Rdainah, purtător de cuvânt al liderului palestinian Mahmoud Abbas.
Prin anunţarea noului plan formal, Netanyahu speră să câştige susţinerea explicită a SUA pentru a creşte presiunea asupra palestinienilor să revină la negocieri fără precondiţii.
Circa 500.000 de evrei trăiesc în Cisiordania şi zonele anexate de lângă Ierusalim, alături de 2,7 milioane palestinieni. Aceştia din urmă se tem că actualele colonizări le-ar putea nega dreptul la un stat viabil.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: negocieri de pace stat palestinian
Cele mai noi știri
Parteneri
x close