Anterior, Administraţia Obama şi-a manifestat nemulţumirea faţă de invitaţia pe care preşedintele Camerei Reprezentanţilor, republicanul John Boehner, i-a adresat-o lui Netanyahu să susţină un discurs în faţa Congresului american fără să se coordoneze cu executivul de la Washington.
Majoritatea republicană din Congres şi premierul israelian susţin adoptarea unei linii mai dure faţă de Iran, poziţie care diferă de cea a Administraţiei Obama, care consideră că o astfel de politică ar îngreuna şi mai mult negocierile privind dosarul nuclear iranian.
Totuşi, purtătoarea de cuvânt a Consiliului de Securitate Naţională al SUA, Bernadette Meehan, a menţionat că nu divergenţele cu privire la Iran au determinat decizia ca Netanyahu să nu fie primit la Casa Albă, ci ''practica obişnuită'' a Casei Albe ca preşedintele ''să nu se întâlnească cu şefi de stat sau candidaţi în apropierea datei alegerilor, pentru a evita speculaţiile cu privire la influenţarea votului democratic din alte state''.
Acelaşi argument a fost invocat şi de purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Jennifer Psaki, pentru a justifica neprimirea lui Netanyahu de către John Kerry.
Tot joi, site-ul Bloomberg a relatat că premierul israelian şi serviciile secrete Mossad au disensiuni profunde cu privire la instituirea de noi sancţiuni împotriva Iranului, surse oficiale israeliene avansând ulterior ipoteza că apariţia acestei informaţii este o ''răzbunare'' a Administraţiei Obama după ce opoziţia republicană l-a invitat pe prim-ministrul israelian la Washington fără acceptul Casei Albe.