Antena 3 CNN Externe Netanyahu merge în vizită la Washington și va ține un discurs în fața Congresului

Netanyahu merge în vizită la Washington și va ține un discurs în fața Congresului

New Project - 2024-07-21T084202.979
Premierul israelian Benjamin Netanyahu (dreapta) și şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken (stânga) | Sursă foto: Getty Images
de Andreea Ştefan    |    21 Iul 2024   •   08:44

Premierul israelian Benjamin Netanyahu merge la Washington la începutul săptămânii, unde urmează să ţină miercuri un discurs în faţa Congresului şi să caute să întărească legăturile dintre Israel şi Statele Unite, puse la încercare de ostilităţile din Fâşia Gaza, scrie AFP.

Vizita are loc după mai bine de nouă luni de război între Israel şi palestinienii din Fâşia Gaza care a tensionat relaţiile dintre statul evreu şi Statele Unite, primul său aliat şi sprijin de neclintit.

Washingtonul este iritat în ultimele luni de consecinţele ripostei Israelului la atacul din 7 octombrie al mişcării islamiste palestiniene Hamas pe teritoriul său, insistând în mod regulat asupra protecţiei civililor din Fâşia Gaza şi asupra intrării ajutoarelor umanitare.

Împreună cu Qatarul şi Egiptul, Washingtonul încearcă, în ultimele zile, şi să relanseze negocierile pentru încetarea focului între Israel şi Hamas.

„Este esenţial să ne asigurăm că avem un plan în vedere, la care lucrăm în fiecare zi, cu partenerii arabi, cu Israelul, (...) pentru guvernare, securitate, ajutor umanitar, reconstrucţia" Fâşiei Gaza, a explicat vineri şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, potrivit Agerpres.

„Şi îmi imaginez că discuţiile cu premierul (israelian) se vor concentra pe asta", a adăugat el la un forum privind securitatea, la Aspen, în Statele Unite.

În timpul vizitei sale, cu o durată încă incertă, premierul israelian s-ar putea întâlni şi cu preşedintele Joe Biden.

„Atmosfera nu a fost niciodată atât de tensionată (...) în special între Casa Albă şi premierul israelian", a comentat Steven Cook, specialist în Orientul Mijlociu la think tank-ul american Council on Foreign Relations.

Netanyahu merge la Washington nu la invitaţia Casei Albe, ci la invitaţia liderilor parlamentari republicani şi democraţi, el urmând să se adreseze Congresului pe 24 iulie.

„Sunt încântat de privilegiul de a reprezenta Israelul în faţa celor două Camere ale Congresului şi de a le spune adevărul despre războiul nostru drept împotriva celor care încearcă să ne omoare", a declarat el la începutul lunii iunie, după ce a fost invitat.

În invitaţia lor, cei patru lideri ai Camerei Reprezentanţilor şi Senatului au scris: „Suntem alături de statul Israel în lupta sa împotriva terorismului, mai ales în acest moment în care Hamas continuă să ţină captivi cetăţeni americani şi israelieni, iar şefii săi să pună în pericol stabilitatea regională".

În plină campanie prezidenţială în Statele Unite, „republicanii încearcă să câştige ieftin puncte în ochi alegătorilor, arătând că sunt mai favorabili Israelului decât preşedintele Biden", a subliniat Yossi Mekelberg, specialist în relaţii israeliano-americane şi membru al think tank-ului londonez Chatham House.

Vizita are loc în timp ce presiunea internaţională creşte asupra Israelului, din cauza bilanţului uman al războiului (peste 38.900 de morţi în Fâşia Gaza, majoritatea civili, potrivit datelor Ministerului Sănătăţii al guvernării Hamas în Gaza), dar şi a continuării colonizării israeliene în Cisiordania ocupată.

Călătoria va fi analizată cu mare atenţie în Israel, unde familiile ostaticilor încă deţinuţi în Gaza cer în manifestaţii ce au loc aproape zilnic un acord pentru întoarcerea lor, scrie AFP.

Jake Sullivan se așteaptă ca Netanyahu să se poarte frumos în timpul vizitei la Washington

Consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan a declarat vineri că nu anticipează că prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu va ataca administrația Biden atunci când va rosti un discurs în fața unei sesiuni comune a Congresului săptămâna viitoare, potrivit Politico.

Sullivan a declarat la Aspen Security Forum că a primit o „previzualizare largă” a discursului lui Netanyahu în timpul întâlnirii cu omologul israelian Tzachi Hanegbi și cu ministrul israelian al afacerilor strategice Ron Dermer la Washington săptămâna trecută.

„Ei au spus că intenționează să consolideze un set de teme și argumente care nu sunt în dezacord sau în contradicție cu politica noastră, cu politica americană”, a declarat Sullivan. „Dar vor continua să lucreze la acest discurs până în ultimul minut, la fel cum facem și noi de partea noastră.”

Deși Sullivan a spus că probabil nu va primi o copie a discursului lui Netanyahu înainte ca acesta să fie rostit, el se așteaptă ca Netanyahu să îi spună lui Biden „în termeni destul de specifici ce intenționează să spună”.

Ultima dată când Netanyahu s-a adresat Congresului, în 2015, a folosit platforma pentru a critica administrația Obama pentru eforturile sale de a negocia acordul nuclear iranian. Discursul i-a înfuriat pe oficialii lui Obama și pe democrații din Camera Reprezentanților, ceea ce a determinat-o pe Nancy Pelosi, liderul minorității de atunci din Cameră, să numească acest discurs o „insultă la adresa inteligenței Statelor Unite”.

Netanyahu a intrat în conflict public cu administrația Biden în ultimele săptămâni, publicând un videoclip în care îi critica pe președintele Joe Biden și pe secretarul de stat Antony Blinken pentru reținerea livrărilor de arme către Israel. Izbucnirea i-a nedumerit pe oficialii lui Biden și a determinat-o pe secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, să spună tranșant: „Chiar nu știm despre ce vorbește”.

În ciuda disputei recente, Sullivan a declarat că se așteaptă ca Netanyahu să adopte un ton diferit de data aceasta.

„Ne așteptăm ca discursul său să fie unul care să nu semene cu cel din 2015”, a spus el. „Va semăna cu ceea ce ar trebui să fie în circumstanțele de astăzi, și anume modul în care SUA și Israelul încearcă împreună să înfrunte amenințarea teroristă și să se coordoneze în privința provocărilor regionale cu care se confruntă ambele noastre țări”.

„Indiferent dacă acest lucru se va întâmpla sau nu, voi rămâne pe poziții”, a adăugat Sullivan.

Atunci când a discutat despre stadiul negocierilor de încetare a focului dintre Israel și Hamas în cadrul evenimentului, Sullivan a recunoscut că a „învățat pe pielea lui să nu folosească niciodată cuvântul optimism în aceeași propoziție cu Orientul Mijlociu”.

Cu toate acestea, Sullivan a declarat că el crede că guvernul SUA va reuși să negocieze acordul de încetare a focului.

„Nu ne vom odihni până când nu vom avea acest lucru în vigoare, și mai degrabă mai devreme decât mai târziu”, a spus Sullivan.

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close