Antena 3 CNN Externe Netanyahu își trimite ministrul în SUA pentru a debloca un transport de bombe de mare tonaj: "Cred că se rezolvă în câteva zile"

Netanyahu își trimite ministrul în SUA pentru a debloca un transport de bombe de mare tonaj: "Cred că se rezolvă în câteva zile"

Netanyahu își trimite ministrul în SUA pentru a debloca un transport de bombe de mare tonaj: "Cred că se rezolvă în câteva zile"
Benjamin Netanyahu. Sursă foto: DPA Images / Jack Guez
de Redacția Antena 3 CNN    |    24 Iun 2024   •   12:04

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunțat că "diferendul" cu Statele Unite legat de întârzierea livrărilor de armament va fi rezolvat "într-un viitor apropiat", relatează presa internațională.

Times of Israel scrie că Netanyahu se bazează, în acest sens, pe o promisiune pe care i-ar fi făcut-o secretarul de stat american, Antony Blinken.

Acesta s-ar fi angajat la eliminarea "tuturor restricțiilor" în transferurile de arme către Israel în următoarele zile.

"În urmă cu aproximativ patru luni, a existat o scădere dramatică a livrărilor de armament din SUA către Israel. Am primit tot felul de explicații, însă situația, pe fond, nu s-a schimbat. După luni de zile în care această situație nu s-a schimbat, am decis să o exprim public", a declarat premierul israelian, duminică, la o reuniune a cabinetului.

"În contextul a ceea ce am auzit în ultima zi, sper și cred că această problemă va fi rezolvată în viitorul apropiat", a adăugat el.

Netanyahu a confirmat că oficiali israelieni de rang înalt au făcut lobby pe lângă omologii lor americani pentru livrări mai rapide de arme.

Washingtonul spune că "nu știe despre ce vorbește Netanyahu"

Presa internațională amintește că șeful guvernului israelian a iritat Washingtonul la începutul săptămânii trecute, acuzând partea americană că "reține arme și muniții" destinate statului evreu.

Oficialii SUA au respins declarațiile lui Netanyahu.

"Permiteți-mi să spun că nu știm, cu adevărat, despre ce vorbește (Netanyahu)", a declarat Karine Jean-Pierre, secretarul de presă al Casei Albe.

Ea a precizat că "nu există pauze" în livrările de armament, cu excepția "unui anumit transport de muniții pe care oficialii americani îl analizează îndeaproape".

Pe de altă parte, Casa Albă a anulat o reuniune la nivel înalt SUA - Israel în legătură cu Iranul, care era programată pentru joia trecută, au declarat doi oficiali americani pentru publicația Axios.

Anularea evenimentului a fost menită să taxeze declarația lui Netanyahu privind amânarea livrărilor de armament american, a spus unul dintre oficiali pentru sursa citată.

"Această decizie arată că există consecințe pentru astfel de 'cascadorii'", a subliniat el.

Netanyahu vrea deblocarea transportului de bombe de mare tonaj pentru armata israeliană

Ultimele declarații ale premierului israelian vin în contextul în care ministrul Apărării din cabinetul său, Yoav Gallant, se deplasează Washington pentru convorbiri pe tema războiului din Gaza.

"Întâlnirile cu oficiali guvernamentali de rang înalt sunt esențiale pentru viitorul războiului. În cadrul acestor întrevederi, intenționez să discut despre evoluțiile din Gaza și Liban", a spus ministrul, cu puțin timp înainte de a pleca spre SUA.

"Suntem pregătiți pentru orice acțiune care ar putea fi necesară în Gaza, Liban și în alte zone", a adăugat Gallant.

Potrivit presei israeliene, el urmează să discute cu secretarul de stat american, Antony Blinken, cu secretarul Apărării, Lloyd Austin și cu directorul CIA, William Burns.

Times of Israel a scris că scopul principal al lui vizitei lui Gallant este de a debloca un transport de bombe de mare tonaj pentru armata israeliană.

Președintele american Joe Biden a amânat livrarea acestor muniții încă din luna mai, din cauza îngrijorărilor legate folosirea lor în Gaza, cu efecte letale masive în rândul populației civile.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Armata lui Kim Jong Un a fost la un pas să îşi distrugă capitala
x close