Antena 3 CNN Externe Netanyahu a discutat cu Blinken despre "tipul de guvern din Gaza după război". SUA cer Israelului sa “valorifice” moartea lui Sinwar

Netanyahu a discutat cu Blinken despre "tipul de guvern din Gaza după război". SUA cer Israelului sa “valorifice” moartea lui Sinwar

New Project - 2024-07-21T084202.979
Premierul israelian Benjamin Netanyahu (dreapta) și şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken (stânga) | Sursă foto: Getty Images
de M.P.    |    22 Oct 2024   •   19:48

Secretarul de stat american Antony Blinken, aflat în vizită în Israel, i-a cerut marţi premierului israelian Benjamin Netanyahu să ia "măsuri suplimentare" pentru a permite ajutorului umanitar să ajungă la civilii din Fâşia Gaza devastată de război, relatează AFP.

În timpul unei întrevederi la Ierusalim între cei doi lideri, Blinken a subliniat necesitatea ca Israelul să ia măsuri suplimentare pentru a creşte şi menţine la un nivel mai ridicat fluxul de ajutor umanitar către Fâşia Gaza şi pentru a se asigura că acest ajutor ajunge la civili de la unul capăt la celălalt" al acestui teritoriu, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, pentru presă.

Blinken i-a cerut totodată lui Netanyahu "să se folosească" de moartea liderului Hamas, Yahya Sinwar, pentru a ajunge la un acord de încetare a focului în Fâşia Gaza, conform Departamentului de Stat american.

Blinken "a subliniat necesitatea de a valorifica (moartea lui Sinwar, ucis la 16 octombrie de soldaţii israelieni în sudul Fâşiei Gaza - n.r.) pentru a asigura eliberarea tuturor ostaticilor şi pentru a pune capăt conflictului din Gaza într-un mod care să asigure securitatea durabilă atât pentru israelieni, cât şi pentru palestinieni", a mai spus Matthew Miller.

La rândul său, premierul Netanyahu a afirmat în timpul întrevederii cu Blinken că este nevoie de o schimbare politică şi de securitate în Liban care să le permită israelienilor strămutaţi să se întoarcă în siguranţă la casele lor, relatează Reuters.

Netanyahu a afirmat că Israelul depune eforturi pentru a aduce înapoi ostaticii încă reţinuţi în Gaza şi că eliminarea liderului Hamas, Yahya Sinwar, "ar putea avea un efect pozitiv asupra întoarcerii ostaticilor, asupra realizării tuturor obiectivelor războiului şi a celor de după război".

Conform biroului de presă al lui Netanyahu, premierul israelian a discutat de asemenea cu Blinken despre "tipul de guvern din Gaza după război"

Secretarul de stat american Antony Blinken a ajuns marţi în Israel, în prima escală a turneului său în mai multe ţări din Orientul Mijlociu în efortul de a obţine o încetare a focului în Gaza.

Turneul său continuă cu Iordania şi Qatar.

Vizita înaltului diplomat american este cea de-a 11-a în regiune de la atacul mişcării palestiniene islamiste Hamas din sudul Israelului din 7 octombrie anul trecut, care a declanşat războiul din Gaza, şi are loc în condiţiile în care armata israeliană şi-a intensificat campania în enclava palestiniană, precum şi în Liban, unde luptă împotriva miliţiei Hezbollah, susţinută de Iran

×
Etichete: blinken Netanyahu
Parteneri
x close