Antena 3 CNN Externe Nervozitate în Rusia, de Ziua Victoriei | Bahmut nu a fost cucerit complet iar teama de atacurile din Ucraina persistă la Moscova

Nervozitate în Rusia, de Ziua Victoriei | Bahmut nu a fost cucerit complet iar teama de atacurile din Ucraina persistă la Moscova

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 07:47 09 Mai 2023 Modificat la 07:47 09 Mai 2023

Toți liderii ruși de după cel de-al Doilea Război Mondial au folosit simbolistica asociată înfrângerii Germaniei naziste pentru a întări coeziunea populară în jurul conducerii de stat și pentru a-și consolida puterea.

Anul acesta, Moscova va fi martora uneia dintre cele mai modeste parade. Motivele sunt multiple, de la cele privind securitatea în vremuri de război, la problemele de aprovizionare cu tehnică de luptă pe care le are armata rusă, în contextul sancțiunilor impuse țării de comunitatea internațională.

În afară de apelul la victoria de acum 78 de ani - care, oricum, a fost obținută de către aliați, nu de către URSS în mod individual - mari motive de bucurie nu prea ar fi la Moscova.

Citește și: Arma concepută de Rusia pentru a ataca România a arătat ce poate

Rusia "sărbătorește" Ziua Victoriei cu un bilanț de zeci de mii de morți pe frontul din Ucraina

Rusia a pierdut între 35 de mii şi 43 de mii de militari pe frontul din Ucraina, în legătură cu care continuă să propage în mod fals narațiunea că derulează o operațiune menită să "de-nazifice" vecinul de la vest.

În afara zecilor de mii de soldați morți, rușii au consemnat și peste 150.000 au fost răniți. Serviciul de informații al Pentagonului avansează chiar numărul de 180.000 pentru răniții de partea rusă în războiul din Ucraina.

Parada militară din capitala rusă începe la ora 10 și implică participarea a aproximativ 10.000 de militari din 125 de unități ale diferitelor arme.

Paradă "ajustată" din rațiuni de securitate: a fost anulat marșul Regimentului Nemuritor

Publicul nu are acces în Piața Roșie, închisă rușilor de rând încă de la finele lunii trecute.

Ceremoniile sunt transmise de posturile de televiziune de stat.

Un element remarcabil este că, pe fondul îngrijorărilor de securitate, a fost anulat marșul Regimentului Național Nemuritor, în cadrul căruia sute de mii de ruși din toată țara defilau alături de Vladimir Putin și de alți lideri, purtând fotografii ale rudelor care și-au dat viața în cel de-al Doilea Război Mondial.

Liderul de la Kremlin este așteptat să susțină un discurs în Piața Roșie, după o perioadă agitată la Moscova, unde Kremlinul acuzat, săptămâna trecută, un atentat cu drone la viața lui Putin, atribuit Kievului.

Așteptările legate de discursul președintelui rus nu sunt spectaculoase: cel mai probabil, el va acuza, din nou, expansiunea aliaților din NATO către granițele Federației Ruse și va spune că au fost depășite "linii roșii", drept justificare pentru invazia din Ucraina.

La fel de probabil, Putin va insista, cum a făcut-o și anul trecut, în mai multe circumstanțe publice, pe ideea falsă că Occidentul vrea "să distrugă" Rusia.

Foto: președintele rus Vladimir Putin la ceremoniile de Ziua Victoriei, 9 mai 2022

×
x close