Antena 3 CNN Externe Nepalul după dezastru, în imagini filmate cu dronele: Au săpat cu mâinile goale prin moloz pentru a căuta supravieţuitori, dar şi cadavre

Nepalul după dezastru, în imagini filmate cu dronele: Au săpat cu mâinile goale prin moloz pentru a căuta supravieţuitori, dar şi cadavre

2 minute de citit Publicat la 20:44 27 Apr 2015 Modificat la 20:44 27 Apr 2015
nepalllllllllllll.jpg
foto: Captură NBC
Autorităţile din Nepal au luptat pentru a ajunge la comunităţile rurale, pentru a evalua pagubele cutremurului devastator, care a lăsat în urmă peste 4.000 de morţi şi peste 7.000 de răniţi, conform NBC News.

Cutremurul care a înregistrat 7,8 grade pe scara Richter, a omorât milioane de oameni şi a devastat clădirile monument din capitală. De asmenea, pe muntele Everest, avalanşele au omorât zeci de alpinişti.


Sinistraţii din  Kathmandu au continuat să doarmă afară după două zile de replici puternice.

Declaraţiile supravieţuitorilor sunt şocante. Populaţia rurală este afectată grav în urma cutremurului, şi nu există foarte multe şanse ca ajutoarele să ajungă acolo în timp util.

Din cauza pietrelor mari care s-au deplasat, ca urmare a seismului, oamenii din sate sunt izolaţi complet.

Organizaţia Internaţională pentru Migraţie a declarat pe Twitter că supravegherea aeriană şi prin satelit a aratat cum "oraşe întregi au fost aplatizate".

Multe dintre micile oraşe şi sate, localizate în regiunile muntoase, au fost afectat de cutremur. Autorităţile estimează că acolo se mai află în jur de două milioane de oameni.

Purtătorul de cuvânt al Programul Alimentar Mondial, Elisabeth Byrs, a declarat că nu au acces la aceste zone şi a fost "imposibil să dea estimări reale sau să evalueze amploarea reală a dezastrului".



La aproximativ doi kilometri de Kathmandu, în oraşul antic Bhaktapur, au ars ruguri funerare, iar grupuri de femei şi-au plâns morţii.

Multe clădiri din interiorul oraşului au fost avariate pentru ca poliţia să recupereze atât trupurile neînsufleţite, dar şi posibili supravieţuitori.

Autorităţile se luptă acum să facă rost de hrană, apă şi medicamente. UNICEF a declarat că peste 940.000 de copii trăiesc în zonele afectate de cutremur şi sunt foarte vulnerabili la bolile cu care se confruntă din cauza lipsei de apă potabilă.

Cu casele distruse, cu teamă de a nu urma şi alte replici, aproximativ 30.000 de oameni trăiesc în adăposturi improvizate şi tabere prevăzute de guvern.



Autorităţile au declarat că deteriorare drumurilor şi a infrastructurii au făcut extrem de dificilă deplasarea la victimele din afara capitalei Nepalului.

"În momentul de faţă toate rapoartele privind decesele vin din Kathmandu. Mă tem că acesta este doar începutul", a declarat directorul Oxfam, Ceceilia Keizer.

Peste 90 la sută din personalul armatei a ajutat la operaţiunile de salvare din Nepal.

Pe măsură ce organizaţiile internaţionale avertizatizează în privinţa nevoii urgente de ajutor, unele dintre aeronave care transportă provizii atât de necesare, au fost forţate să se întoarcă din cauza congestiei de pe pista aeroportului din Kathmandu.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării din India, Sitanshu Kar, a scris pe Twitter că două aeronave care transportau echipamente de comunicaţii, apă şi personal, au fost forţate să se întoarcă în India.



În Kathmandu, bărbaţi şi femei, au săpat laolaltă prin moloz cu mâinile goale pentru a căuta supravieţuitori, dar şi cadavre.

Sarella Tiwari   povestit pentru NBC că acolo unde sapă acum era locul unde obişnuia să stea cu prietenul ei.

"Sunt îngrijorată că acolo jos există oameni", a declarat Sarella Tiwari din vârful unui morman cu moloz. "Ei sunt poprul meu şi le-am venit în ajutor. Nu sap pentru că sunt prietenii mei, ci sap pentru că ei sunt poprul meu".

Costul economic pe termen lung al cutremurului ar putea depăşi 5 miliarde dolari - aproximativ 20 la sută din PIB Nepalului - potrivit firmei de consultanta la nivel mondial IHS, care a declarat că impactul asupra economiei ţării ar fi "devastatoar".



 


×
x close