Ar putea fi cu uşurinta numit "europarlamentarul DA". Vorbim despre Dan Zamfirescu, cel care a preluat postul de europarlamentar lăsat vacant de Gigi Becali după condamnarea sa.
Cotidianulul german Der Spiegel scrie că Zamfirescu a votat cu „DA" peste 500 de propuneri legislative, unele dintre ele contradictorii. Ceea ce înseamnă că nu se documentează şi că vine la şedinţe doar pentru a încasa diurna de 150 de euro pe zi, mai scriu jurnaliştii germani.
Potrivit Spiegel online Dan Zamfirescu a votat cu „DA" nici mai mult nici mai putin de 541 de propuneri legislative. La cea mai controversată dezbatere a anului din Parlamentul European, cea referitoare la reglementarile industriei tutunului, au fost discutate 63 de amendamente. Indiferent de propuneri, chiar dacă ele se bateau cap in cap, Zamfirescu a votat "Pentru".
Spre exemplu, cele 2 amendamente referitoare la spatiul pe care avertizările şi imaginile şocante ar trebui să+l acopere pe pachetul de tigari. Ambele au primit votul europarlamenarului român. Doar că una spunea 50% din spatiu, cealalta 65%.
Zamfirescu a fost la fel de contradictoriu şi când a fost vorba despre locul unde ar trebui plasate imaginile de avertizare pe pachetele de tigari. O dată a fost de acord ca producatorul să aleagă locul, a doua oara ca imaginile socante să fie inserate în josul pachetului.
Contactat de jurnalistii de la Der Spiegel pentru a explica aceasta situatie, initial Dan Zamfirescu le+a închis telefonul în nas. După câteva zile, însă, europarlamentarul român a explicat că spune întotdeauna «Da» pentru că este de acord cu toate propunerile. Nu îmi amintesc când am spus ultima dată «Nu»", a recunoscut Zamfirescu.
Jurnalistii germani mai scriu că romanul nu a avut nicio initiativa de cand a venit in Parlamentul European, nu a propus niciun amendament şi nici nu a luat vreodata cuvântul. Mai mult, colegii săi din Comisia Internaţională pentru Comerţ, din care face parte, spun că nu-l cunosc.
Dan Zamfirescu a devenit europarlamentar în februarie anul acesta, din partea Partidului România Mare. Asta deşi CNSAS a decis, în 2007, că în perioada comunistă a făcut poliţie politică.