Antena 3 CNN Externe Nelson Mandela, fostul preşedinte sud-african, aniversează 90 de ani

Nelson Mandela, fostul preşedinte sud-african, aniversează 90 de ani

Nelson Mandela, fostul preşedinte sud-african, aniversează 90 de ani
18 Iul 2008   •   12:06

Fostul preşedinte sud-african Nelson Mandela împlineşte, vineri, 90 de ani şi este sărbătorit de conaţionali. Mandela a devenit un simbol mondial, datorită luptei împotriva apartheid-ului şi pentru reconciliere.

?Lupta este viaţa mea" este moto-ul liderului sud-african, Nelson Mandela, care are forţă să lupte în continuare. Oraşul din Africa de Sud în care a copilărit eroul luptei anti-apartheid este în sărbătoare. Locuitorii din Qunu au pregătit în detaliu importantul eveniment.

"Simbolul mondial al reconcilierii", cum a fost numit Mandela, a ajutat la strângerea fondurilor pentru şcolile care aveau nevoie de mai multe săli de clasă şi îi vizita des pe copiii din Qunu.

Lider al luptei împotriva regimului segregaţionist, Mandela a petrecut 27 de ani în închisoare. A fost condamnat pe viaţă la 12 iulie 164. Eliberarea sa, în 1990, a contribuit la căderea regimului apartheid. În 1993, a primit premiul Nobel pentru Pace, alături de ultimul preşedinte al statului segregaţionist, Frederik de Klerk.

Nelson Mandela a devenit pe 10 mai 1994 primul preşedinte de culoare al Africii de Sud, ales în mod democratic. La discursul inaugural, Mandela a declarat că a venit vremea oblojirii rănilor.

Mandela a format Comisia pentru adevar şi reconciliere, având ca scop investigarea încălcarea drepturilor omului sub apartheid. În 1996, a ratificat p nouă constituţie a statului sud-african, iar trei ani mai târziu s-a retras de pe scena politică.

Adulat de persoanele de culoare, Mandela a câştigat, treptat, afecţiunea albilor uimiţi de bunătatea lui. Într-o ţară în care maladia SIDA este un tabu, Mandela a organizat, în 2003, primul dintr-o serie de concerte mondiale în cadrul campaniei sale anti-SIDA şi a anunţat public, în 2005, că fiul său a murit din cauza acestei boli.

VIAŢA LUI NELSON MANDELA


Sursă foto: www.bbc.co.uk

Antena3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close