Antena 3 CNN Externe Negocieri eşuate privind statutul provinciei Kosovo

Negocieri eşuate privind statutul provinciei Kosovo

Negocieri eşuate privind statutul provinciei Kosovo
28 Noi 2007   •   17:19

Sârbii şi kosovarii au irosit şi ultima şansă de a ajunge la un acord în privinţa viitorului statut al provinciei Kosovo până la 10 decembrie, data la care ONU va primi un raport de la troica UE-SUA-Rusia. Negocierile de la Baden, în apropiere de Viena, s-au încheiat cu un eşec. Cele două părţi au stabilit doar că nu vor recurge la violenţe pentru a-şi susţine punctele de vedere. Mediatorii europeni au confirmat, după eşecul negocierilor de la Baden, că nu mai au prevăzută nici o altă reuniune între sârbi şi kosovarii albanezi, pe tema statutului provinciei.

Troica internaţională pentru Kosovo, care a început medierile în august, a încercat fără succes să apropie poziţiile sârbilor şi ale kosovarilor. Albanezii majoritari în Kosovo sunt hotărâţi să proclame rapid independenţa teritoriului lor, administrat de ONU din 1999. Sârbii, în număr de doar 200.000 de locuitori faţă de 1,8 milioane de albanezi, nu acceptă mai mult decât o autonomie lărgită. Singurul acord la care s-a ajuns a fost ca cele două părţi să se angajeze că vor găsi o soluţie la actualul conflict, fără să recurgă la violenţă.

Serbia a anunţat că va anula orice decizie a autorităţilor din Kosovo referitoare la o eventuală independenţă a provinciei separatiste. "Kosovo va lua decizia, după o perioadă necesară de consultări. Încercăm să ajungem la o situaţie de compromis. O soluţie paşnică, de compromis, care să fie reciproc acceptată", a declarat Fatmir Sedjiu, preşedintele Kosovo. Pe de altă parte, viitorul premier kosovar, Hashim Thac, a precizat că "Serbia continuă să facă propuneri care aparţin trecutului, şi care în trecut au dus la crime şi deportări. Este clar că nu aceasta este calea spre progres.''

Secretarul-general ONU urmează să primească din partea troicii internaţionale pentru Kosovo, pe 10 decembrie, o situaţie a negocierilor cu mediere internaţională. Rusia, aliatul Serbiei, a avertizat că va bloca declararea independenţei în Consiliul de Securitate, şi a insistat pentru noi negocieri.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close