Antena 3 CNN Externe "Ne pare rău dacă am ofensat." Cei care au pus în scenă "Cina cea de taină" în versiune LGBT la Jocurile Olimpice prezintă scuze

"Ne pare rău dacă am ofensat." Cei care au pus în scenă "Cina cea de taină" în versiune LGBT la Jocurile Olimpice prezintă scuze

FB
"Cina cea de taină" reinterpretată la J.O. de la Paris (sus) și versiunea originală a lui Leonardo da Vinci (jos). Sursă: Facebook / Robert Sighiartău
de Redacția Antena 3 CNN    |    28 Iul 2024   •   15:13

Organizatorii ceremoniei de deschidere la Jocurile Olimpice de la Paris au prezentat, duminică, scuze catolicilor și altor confesiuni creștine care și-au exprimat indignarea după expunerea unui tablou care "reinterpreta" în manieră LGBT celebra pictură "Cina cea de taină" a lui Leonardo Da Vinci.

Tabloul o înfățișează pe activista feministă Barbara Butch în rolul unui Iisus Hristos supraponderal, înconjurată de travestiți, de un model transsexual și de un cântăreț dezbrăcat în rolul zeului grec al vinului, Dionysos, notează presa internațională.

"În mod clar, nu a existat niciodată intenția de a arăta lipsă de respect față de vreun grup religios. Ceremonia de deschidere a încercat să celebreze toleranța comunității. Credem că această ambiție a fost atinsă. Dacă oamenii s-au simțit ofensați, ne pare foarte rău", a declarat purtătorul de cuvânt al Paris 2024, Anne Descamps.

Directorul artistic Thomas Jolly a încercat să distragă atenția de la referințele la „Cina cea de Taină” după ceremonia de deschidere, spunând că nu aceasta a fost intenția sa.

"Am vrut să vorbim despre diversitate. Diversitatea înseamnă a fi împreună. Pur și simplu, am vrut să includem pe toată lumea", a spus, la rândul său, Thomas Jolly, directorul artistic al ceremoniei.

Biserica Catolică din Franța a fost printre cei care au criticat momentul "Cinei de taină", numindu-l "o batjocură la adresa creștinismului".

Reacțiile inițiale în presa mainstream din Franța au fost aproape inexistente. În schimb, internauții s-au dezlănțuit pe rețelele sociale, iar activiștii LGBT au lăudat mesajul său de incluziune și toleranță.

Politicienii de la București, reacții acide la "Cina cea de taină" de la Jocurile Olimpice

"Cina cea de Taină reinterpretată în stil LGBT la deschiderea Jocurilor Olimpice din Franța.O bătaie de joc la adresa creștinismului și valorilor civilizației europene.  Progresismul stângist cu toate versiunile lui este cangrena care distruge zi de zi spiritul și cultura europei. Victimele suntem noi! Ne mai putem trezi sau e prea târziu?" a scris pe Facebook deputatul liberal Robert Sighiartău.

"Aseară au debutat Jocurile Olimpice de la Paris. Au debutat însă rușinos! Cu o parodie mizerabilă la adresa identității creștine la nivel universal. "Cina cea de taină" întruchipata de travestiți...Cât de jos se poate duce o minoritate stângistă așa-zis progresistă, anticreștină?

Episodul ăsta mizerabil a reușit, din păcate, să umbrească și momentul, altfel deosebit, al intonării imnului Jocurilor Olimpice de către Orchestra Națională a Franței, condusă de un dirijor român, maestrul Cristian Măcelaru... Păcat, nici Franța nu mai este ce a fost...Și asta o spune Președintele Grupului de prietenie din Senatul României cu Senatul Francez...", a opinat, la rândul său, senatorul PSD Titus Corlățean.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close