Torturat de soldați britanici? În captivitate? În Londra? Ideea pare incredibilă.
Marea Britanie are o reputație ca națiune care să mândrește cu iubirea sa de dreptate și respectarea statului de drept. Britanicii sunt primii care susțin moralitatea când vine vorba de drepturile omului. Au fost printre primii care au semnat Convenția de la Geneva în 1929 privind tratamentele umane asupra prizonierilor de război.
Daily Mail publică un fragment din volumul "Cruel Britannia" de Ian Cobain, în care autorul arată, pentru prima oară, cum au fost torturaţi prizonerii nazişti din Marea Britanie, capturaţi la finalul celui de-al Doilea Război Mondial.
”În 2005, în timpul activității mele de reporter de investigație, am dat peste o mențiune voalată despre un centru de detenție cunoscut sub numele de ”Cușca Londrei. A fost nevoie de un număr mare de cereri de informații la Ministerul de Externe, înainte să pun mâna pe dosarele guvernamentale.
Dintre acestea, o lume sinistră desfășurată la un centru de tortură, în care militarii britanici au operat de-a lungul a patruzeci de ani, într-un mod complet secret, în inima unuia dintre cartiere cele mai exclusiviste din capitală.
Mii de germani au trecut prin unitatea care a devenit cunoscută de Cușca Londrei, unde au fost bătuți, lipsiți de somn și forțați să stea în poziții de stres zile în șir.
Unora dintre aceștia li se spunea că vor fi uciși și îngropați în liniște. Alții erau amenințați cu intervenții chirurgicale inutile efectuate de persoane fără calificare medicale.
În "Cuşca Londrei" ajungeau ofiţerii despre care se credea că deţin "informaţii valoroase". "Cuşca" avea sediul în mai multe vile de lux din grădinile palatului Kensington, unde astăzi locuiesc miliardari, sultani ori prinţi şi unde se află sediile unor ambasade străine la Londra.
În cele 5 camere de interogare, acum 7 decenii, în fața a 9 ofițeri asistați de o duzină de subofițeri, indiferent de metodele folosite, aceștia storceau la propriu informații de la suspecți.
Cum putem fi siguri cu privire la metodele utilizate la Cușca Londrei? Omul care a reușit să scape din acest lanț a recunoscut, abia după o jumătate de secol, de frica rușinii pe care povestea lui o va aduce asupra Marii Britanii, țară care a luptat pentru onestitate, decență și statul de drept.
Acel om a fost Colonelul Alexander Scotland, un maestru acceptat în tehnicile de interogatoriu. După război, el a scris un jurnal al activităților sale.
Cum era obiceiul, înainte de a fi publicat, Scotland a prezentat manuscrisul său la Oficiul pentru Război, în 1954. Însă manuscrisul a fost rupt. Toate cele 4 exemplare au fost confiscate. Toți cei care știau de conținutul său au fost reduse la tăcere, cu amenințări de urmărire penală în temeiul Legii Oficial Secrete.
Ce a cauzat cea mai mare costernare a sa a fost că ororile au continuat și după război, când anchetatorii au trecut la extragerea de informații militare pentru a asigura condamnarea pentru crime de război.
Fritz Knöchlein, un locotenent colonel în Waffen SS, a pretins că a fost torturat în Cușca Londrei după război. El a fost lipsit de somn timp de 4 zile și nopți și forțat să meargă în cerc, timp în care era lovit de către un paznic la fiecare viraj.
El a fost obligat să curețe toaletele și scările cu o cârpă mică, zile la rând, în timp ce găleți de apă erau turnate pe el. De asemenea el a declarat că oamenii erau bătuți în mod repetat, părul le era smuls din cap. Un alt deținut a implorat să fie ucis pentru că nu mai suporta brutalitatea.