Ultima misiune în spaţiu a navetei Discovery, cu şase astronauţi la bord, a avut loc joi, de la Centrul spaţial Kennedy din Florida, informează
Reuters. Naveta a fost lansată spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS) la ora 21.53 GMT, după ce a fost amânată cu trei minute din cauza unei defecţiuni tehnice, rezolvate rapid.
Cel puţin patru bucăţi de spumă izolatoare s-au desprins de pe navetă în timpul urcării pe orbită, dar niciuna nu a reprezentat pericol pentru Discovery, informează NASA. Bucăţile de spumă izolatoare care se desprind de navete în timpul lansărilor au reprezentat o sursă de nelinişte pentru NASA, mai ales că acesta a fost motivul pentru care naveta Columbia s-a dezintegrat, în 2003, la intrarea în atmosferă. Lansarea navetei Discovery a fost amânată de mai multe ori, începând din noiembrie 2010, din cauza unei scurgeri de hidrogen în timpul umplerii cu combustibil a rezervorului extern.
Aceasta este penultima sau antepenultima lansare a unei navete americane, înainte de retragerea lor din circulaţie, din cauza costurilor operaţionale mari. După retragerea navetelor americane - Discovery, Atlantis şi Endeavour - SUA va folosi capsulele ruseşti Soyuz pentru transportarea astronauţilor americani pe ISS, până la intrarea în funcţiune a capsulelor americane Orion, prevăzută pentru cel mai devreme 2016. NASA vrea să economisească bani pentru a dezvolta noi vehicule capabile să călătorească dincolo de orbita ISS.
Ultimul zbor al unei navete americane va fi efectuat, cel mai probabil, pe 19 aprilie.