Antena 3 CNN Externe Navă civilă, sub pavilionul Republici Dominicane, scufundată de bombardamentele rusești

Navă civilă, sub pavilionul Republici Dominicane, scufundată de bombardamentele rusești

Alexandra Ionescu
2 minute de citit Publicat la 19:27 05 Apr 2022 Modificat la 19:27 05 Apr 2022
pjimage (8)
Sursa foto: Ministerul ucrainean al Apărării

„În timpul unui alt bombardament barbar al Mariupolului, Rusia a scufundat o navă comercială sub pavilionul Republicii Dominicană. În ceea ce privește numărul de nave pașnice scufundate în ultimele 40 de zile, [flota] rusă a depășit deja mulți căpitani de pirați somalezi”, a postat pe Twitter Ministerul Apărării.

Ministerul a postat imagini care ar fi arătat incendiul de la Azburg. Nava de marfă a fost înregistrată ultima dată de baza de date a traficului maritim MarineTraffic, ca fiind ancorată la Mariupol, potrivit The Jerusalem Post.

Orașul Mariupol a fost încercuit de forțele ruse încă din primele zile ale războiului Rusia-Ucraina. Forțele ruse au bombardat poziții militare ucrainene și presupuse ținte civile în oraș cu rachete balistice, artilerie, mortiere, tunuri navale și lovituri aeriene.

Multe zone ale orașului au rămas fără utilități de bază și au existat multiple eforturi de evacuare a civililor prin coridoarele umanitare.

Mai multe nave civile au fost confiscate, avariate sau scufundate în circumstanțe disputate.

Pe 3 martie, nava de marfă Helt, deținută de Estonia, s-a scufundat în apropierea principalului port al Ucrainei la Marea Neagră, Odesa. Helt ar fi fost folosit de flota rusă de la Marea Neagră ca scut uman pentru a-și proteja navigația, în ceea ce Ucraina a numit un act de „piraterie din secolul 21”.

În aceeași zi în care Helt s-a scufundat, o navă din Bangladesh a fost lovită de o rachetă sau de o bombă într-un alt port.

Pe 28 februarie, ”Prințesa Nicole”, o navă ucraineană a fost reținută de forțele navale ruse.

O navă din republica Moldova a fost avariată de o navă de război rusă, a susținut pe 25 februarie Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. Nava, Millenial Spirit, ar fi călătorit la Odesa când a fost avariată.

Pe 24 februarie, două nave civile au fost lovite de rachete ucrainene în Marea Azov, potrivit presei ruse.

Transportul comercial a devenit periculos în Marea Neagră de când a început războiul Rusia-Ucraina. Marea Neagră este o rută majoră de transport maritim pentru cereale și petrol. Bulgaria, România, Georgia, Turcia, Ucraina și Rusia au toate liniile de coastă pe mare.

Multe firme de transport maritim au suspendat navigațiile către porturile afectate de la Marea Neagră și alte terminale din Ucraina, primele de asigurare pentru călătorii crescând.

Centrul de transport maritim al NATO a avertizat pe 2 martie că există „un risc mare de daune colaterale la transportul civil în partea de nord-vest a Mării Negre”, care includea mine.

Mine marine au fost descoperite pe teritoriul de coastă al Turciei și dezamorsate de unitățile navale românești și turcești, inclusiv în apropierea strâmtorii Bosfor.

Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc că au pus mine.

×
x close