Antena 3 CNN Externe Danilov: ”NATO își va proteja convoaiele cu arme pentru Ucraina. Dacă chiar și un glonț lovește convoiul, va fi considerată o încălcare a articolului 5”

Danilov: ”NATO își va proteja convoaiele cu arme pentru Ucraina. Dacă chiar și un glonț lovește convoiul, va fi considerată o încălcare a articolului 5”

Alexandra Ionescu
2 minute de citit Publicat la 13:14 13 Mar 2022 Modificat la 13:14 13 Mar 2022
soldati ucraina
Sursa foto: Twitter/McClure808

Atacul rusesc asupra convoaielor de arme occidentale către Ucraina ar declanșa articolul 5 din tratatul NATO, susține Kievul

Dacă forțele ruse lansează un atac asupra unui convoi occidental care livrează arme Ucrainei, NATO va considera acest lucru drept un motiv pentru a invoca articolul 5 din tratatul blocului militar, care prevede autoapărare colectivă pentru membrii săi, a declarat duminică, Aleksei Danilov, secretarul Securității Naționale a Ucrainei și Consiliul de Apărare, citându-l pe secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Astăzi, șeful NATO, dl Stoltenberg a făcut o declarație: dacă un singur proiectil, un singur glonț lovește un convoi care livează arme Ucrainei, NATO va considera acest lucru un declanșator pentru articolul 5”, a spus Danilov în timpul unei emisiuni la Rada, postul de televiziune al parlamentului ucrainean.

Nici NATO, nici Stoltenberg nu au făcut personal declarații publice duminică care să confirme sau să infirme afirmația lui Danilov. Declarația oficialului ucrainean vine la o zi după ce viceministrul rus de externe Serghei Riabkov a avertizat că Rusia va considera convoaiele de arme cu destinația Ucraina drept ținte legitime” pentru forțele ruse. 

Riabkov nu a precizat dacă convoaiele ar putea fi vizate pe teritoriul ucrainean sau în altă parte.

Articolul 5 din Tratatul Atlanticului de Nord prevede că „un atac armat împotriva unuia sau mai multor” membri NATO „din Europa sau America de Nord” va fi considerat un atac împotriva NATO în ansamblu și justifică un răspuns din partea fiecăruia dintre membrii blocului. „inclusiv utilizarea forței armate”.

Anterior, Stoltenberg a confirmat că „orice atac asupra oricărei țări NATO, teritoriu NATO... va declanșa articolul 5” după ce a vizitat o bază militară letonă cu premierul canadian Justin Trudeau și lideri spanioli și letoni pe 8 martie.

Pe 9 martie, el a mai spus că blocul militar „a decis să clarifice că un atac cibernetic poate declanșa articolul 5.” 

Anterior, și în ciuda insistențelor Kievului, blocul a respins ideea de a impune o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei, subliniind că aceasta ar duce la o confruntare militară directă între NATO și Rusia.

Pe 24 februarie, președintele rus Vladimir Putin a avertizat orice forță exterioară care ar putea „încerca să se amestece” în ceea ce Moscova numește o „operațiune specială” în Ucraina că răspunsul Rusiei la astfel de acțiuni va fi „imediat” și ar avea consecințe niciodată văzute în istorie." 

Patru zile mai târziu, Rusia și-a plasat forțele nucleare în alertă maximă de luptă.

Moscova și-a lansat „operațiunea” pe scară largă cu argumentul că urmărește „demilitarizarea” Ucrainei în numele protejării popoarelor celor două republici Donbas pe care Rusia le-a recunoscut anterior. 

Kievul a numit mișcarea un act de agresiune complet neprovocat și a spus că nu a plănuit niciodată să atace cele două republici în primul rând.

×
x close