"NATO are în vedere înfiinţarea unei echipe de intervenţie care să contribuie la îmbunătăţirea capacităţilor sale de apărare, prin identificarea breşelor şi deficienţelor existente în privinţa soluţiilor tehnice şi a procedurilor de reacţie în cazul unor incidente", a afirmat Luc Dandurand, expert al NATO C3 Agency.
Una din companiile specializate, numită Symantec, a declarat că numărul atacurilor s-ar fi dublat în 2010 faţă de anul precedent.
"Necesitatea creării unei astfel de echipe este evidentă. Trebuie să evaluăm în special importanţa pagubelor pe care le pot provoca atacurile informatice la nivel militar", a adăugat Dandurand.
Mai mult decât atât, el consideră că, înaintea înfiinţării efective a echipei speciale a NATO, este necesară şi o analiză a aspectelor legate de legalitate şi de impactul asupra vieţii private al soluţiilor.
"Cele două principale probleme identificate până în acest moment se referă la necesitatea legitimării activităţilor echipei speciale, pentru a evita ca acestea să fie percepute drept utilizare rău-voitoare sau neautorizată a sistemelor informatice, şi riscul potenţial de a aduce atingere vieţii private", a spus el, în timpul unei conferinţe desfăşurate la Tallinn, cu participarea a 300 de experţi din 37 de state.