Înaltul oficial NATO crede că Iranul a mers mai departe decât era necesar pentru un program nuclear civil şi aminteşte că Teheranul a respins toate ofertele de cooperare ale SUA şi ale UE.
Mai mult, Rasmussen a citat declaraţii ale unor oficiali iranieni conform cărora raza de acţiune a rachetelor Shahab-3 modificate ar fi de 2.000 de kilometri. Asta ar face ca ţări aliate, precum România,Turcia, Grecia şi Bulgaria să se afle în raza lor de acţiune, a mai adăugat Secretarul general al NATO.
"Trebuie să privim sistemul de apărare antirachetă ca pe o oportunitate care să însemne unitate. Avem nevoie de un sistem de apărare antirachetă care să includă nu doar ţările NATO, ci şi Rusia", a declarat Rasmussen.
Oficialul a amintit şi că în urmă cu o lună, Teheranul a pus la punct dispozitivul de lansare spaţială SAFIR 2, care reprezintă o etapă esenţială în dezvoltarea rachetelor cu rază medie de acţiune.
Rasmussen a cerut statelor membre să ajungă la un acord privind sistemul de apărare antirachetă înainte de următorul summit NATO, care va avea loc în noiembrie.
Antena 3