Oficialii NATO consideră că extinderea numărului de trupe este justificat de contextul mondial actual. Secretarul general NATO, Jaap de Hoop Scheffer spune că acordul încheiat acum este unul substanţial, deoarece presupune o mai bună adaptare a NATO la noile condiţii şi provocări cu care se confruntă.
În ceea ce priveşte Afganistanul, Forţa Internaţională de Asistenţă de Securitate se va implica şi în lupta împotriva drogurilor. Acţiunilor vor fi organizate cu ajutorul forţelor afgane. Măsura este considerată ?vitală? pentru restabilirea securităţii în această ţară. Decizia vine la presiunea Statelor Unite, care au ajuns la concluzia că 90% din heroina traficată la nivel mondial are la bază opiul provenit din Afganistan.
?La solicitarea guvernului afgan, miniştrii au hotărât ca în baza colaborării existente Forţa Internaţională de Asistenţă de Securitate să acţioneze împotriva laboratoarelor de producere a drogurilor şi a traficanţilor de narcotice?, a precizat Scheffer.
Decizia este în conformitate cu rezoluţia Consiliului de Securitate al ONU şi cu prevederile Planului de operaţii al Alianţei pentru Afganistan. Ţările care participă cu trupe în Afganistan au libertatea de a alege în ce măsură îşi vor extinde operaţiunile militare şi în acest sens.
Statisticile estimează că aproximativ jumătate din economia afgană este susţinută de traficul de droguri, în care sunt implicate multe persoane sărace. Veniturile multor fermieri, care se ocupă de culturile de mac, depind direct sau indirect de comerţul cu narcotice. Într-o evaluare, realizată recent de Departamentul Narcotice al Naţiunilor Unite, se arată că aproximativ 500.000 de familii afgane depind din punct de vedere financiar de producţia de opiu.
Antena3.ro