Statele membre vor prelungi mandatul lui Stoltenberg până în aprilie 2024, datorită "realizărilor sale remarcabile" și pentru a garanta stabilitatea alianței militare în timpul războiului în curs de desfășurare din Ucraina, relatează Reuters.
Există un acord informal între cele 30 de state membre ca Stoltenberg să rămână în funcție și după încheierea mandatului său la 30 septembrie, a precizat ziarul, adăugând că o decizie oficială va fi luată în următoarele săptămâni.
Organizația Tratatului Atlanticului de Nord a declarat că nu a avut intenția de a solicita o altă prelungire a mandatului său.
Lui Stoltenberg, economist de formație și fost lider al Partidului Laburist din Norvegia, i s-a prelungit mandatul inițial în cadrul NATO anul trecut. A fost prim-ministru al Norvegiei în perioada 2000-2001 și 2005-2013, înainte de a deveni șef al NATO în anul următor. A fost, de asemenea, ministru de finanțe și ministru al energiei.
Welt a declarat că membrii alianței doresc să-i ofere lui Stoltenberg oportunitatea de a prezida summitul de aniversare a 75 de ani al organizației, care va avea loc la Washington în aprilie 2024. De asemenea, el ar fi în măsură să devină președinte al Băncii Mondiale atunci când David Malpass se va retrage cam în aceeași perioadă, potrivit publicației citate de Mediafax.
Nu a fost luată nicio decizie cu privire la cine îi va succeda lui Stoltenberg, dar premierul spaniol Pedro Sanchez și secretarul britanic al Apărării Ben Wallace se numără printre principalii candidați pentru acest post, potrivit Welt.