Înaintea reacției NATO, autoritățile ucrainene au anunțat, în bilanțuri parțiale, mai mulți morți, inclusiv un copil, și mai multe zeci de persoane dispărute.
România, alături de Polonia și statele baltice, a cerut activarea Articolului 4 din Tratatul Alianței, care, spre deosebire de Articolul 5, nu este invocat în caz de atac asupra unui membru NATO, însă dă posibilitatea adoptării unor măsuri defensive suplimentare.
"Este un act de agresiune, deliberat, efectuat cu sânge rece, plănuit de mult timp. Liderii Rusiei sunt răspunzători pentru pierderile de vieți omenești", a spus Stoltenberg despre atacurile ample lansate de Rusia în Ucraina, joi dimineață.
"În răspuns la agresiunea NATO, am decis să activăm planurile de apărare, la cererea comandaților militari. Acest lucru ne va permite să desfășurăm Forța de Răspuns rapid a alianței oriunde este nevoie (...)
Avem peste 100 de avioane militare în stare de alertă ridicată, care ne protejează spațiul aerian și avem peste 120 de nave aliate pe mare, din Nord până la Marea Mediterană.
Toate acestea arată că determinarea noastră pentru apărarea membrilor alianței este neclintită. Vom continua să facem tot ce este necesar pentru a apăra NATO de orice agresiune", a continuat el.
"Rusia se folosește de forță pentru a rescrie istoria și neagă dreptul Ucrainei la un drum liber și independent", a mai spus Stoltenberg, cerând încetarea imediată a operațiunilor militare ruse în teritoriul ucrainean și revenirea Moscovei la masa dialogului.
"Misiunea NATO este să își protejeze toți aliații. Un atac asupra unui membru va fi considerat un atac asupra tuturor. Aceasta este garanția noastră colectivă de securitate", a concluzionat el.