Tancuri daneze Leopard 2, similare celor care vor fi în curând trimise Ucrainei, iau cu asalt o poziție inamică imaginară în Estonia. Trupele franceze atacă linii de front fictive, pe măsură ce trupele estoniene pretind că le țin piept. Toate acestea fac parte din exercițiul anual militar de iarnă al țărilor baltice, pentru a uni alianța multinațională într-o forță combatantă singulară.
"Anul acesta, exercițiile militare se simt diferit. Francezii au trimis mai multe trupe decât în trecut și, cu războiul care se dezlănțuie nu departe, în Ucraina, comandanții spun că totul pare mult mai real."
Două treimi dintre cele 44 de tancuri implicate în exercițiu - tancuri britanice Challenger 2, dar şi altele asemenea lor, vor fi trimise curând în Ucraina. Lecțiile învățate aici sunt extrem de prețioase pentru ucraineni. Iar comunicațiile între tancurile Challenger şi Leopard sunt critice. Însă, fără îndoială, folosite corect, pot schimba regulile jocului.
"Ambele pot acționa noaptea și au și capabilități Hunter Killer. Astfel, ele pot angaja o țintă în timp ce o caută pe următoarea. Sunt, așadar, tancuri mult mai avansate și sisteme de țintire mult avansate decât ar avea adversarul", explică un reprezentant al armatei.
Citeşte şi: Norvegia va trimite și ea tancuri Leopard Ucrainei | Anunţul făcut de ministrul Apărării
Ucrainenii spun că vor să folosească tancurile Leopard 2 precum un pumn de fier mai întâi pentru a trece prin liniile rusești, a-l răni pe Putin și a-i smulge teritoriul pe care l-au pierdut.
Care este lecția aici? Nu se va întâmpla nimic peste noapte. În mod obișnuit, danezii antrenează operatorii individuali de tanc Leopard 2 în două săptămâni, iar o echipă întreagă în două luni. Dar ar putea dura doi ani pentru a-i combina pe toți într-o forță capabilă să recapete teritoriul dorit.
”Tactica este cea care necesită timp. Apoi ai teoria ca echipaj, apoi trebuie să înveți să conduci totul precum un echipaj, în cadrul unui pluton, într-o escadrilă", explică militarii.
Ministrul estonian al Apărării, a cărui țară cheltuie un impresionant 1% din Produsul Intern Brut pentru a sprijini Ucraina, urmărește antrenamentul. Spune că doreşte ca aceste tancuri să ajungă cât mai rapid în Ucraina.
"Chiar sper să nu fie prea târziu. Sper cu adevărat, pentru că înțelegem cu toții că există o presiune din partea rușilor care se poate materializa în lunile sau chiar săptămânile următoare", spune el.
Reporter: Așadar, este acesta un moment de cotitură în următoarele câteva luni în acest război?
"Probabil, pentru că ar putea să nu fie evenimente deosebite în următoarele săptămâni sau luni, apoi poate ori se va încheia, ori vom intra într-o perioadă foarte lungă de război", mai spune el.