Evoluția după amenințările repetate ale președintelui rus Vladimir Putin de a recurge la arme nucleare, în contextul în care trupele Moscovei înregistrează eșecuri militare în Ucraina.
"Acesta este un antrenament de rutină care are loc în fiecare an pentru a ne menține capacitatea de descurajare sigură și eficientă", a declarat, marți, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
"Amenințările nucleare voalate ale președintelui Putin sunt periculoase și iresponsabile. Rusia știe că un război nuclear nu poate fi câștigat", a adăugat el.
Stoltenberg a precizat că aliații monitorizează îndeaproape forțele nucleare ale Rusiei și nu au constatat nicio schimbare în postura nucleară a Rusiei dar "rămân vigilenți".
Locațiile armelor nucleare americane din Europa, dezvăluite în 2019
Exercițiul "Steadfast Noon" ("Amiază statornică", n.r.) va implica 14 membri NATO și avioane cu capacitate nucleară, dar nu și muniție nucleară.
De asemenea, la manevre participă în mod obișnuit avioane convenționale și aeronave de supraveghere și realimentare.
Scopul exercițiului este de a verifica faptul că personalul și echipamentele relevante ale NATO sunt pregătite pentru cel mai grav scenariu.
Doctrina nucleară a Rusiei permite o lovitură nucleară în cazul unei agresiuni împotriva Federației Ruse cu arme convenționale "atunci când însăși existența statului este amenințată".
Rusia este cea mai mare putere nucleară din lume, pe baza numărului de focoase: are 5.977, în timp ce Statele Unite au 5.428.
NATO, ca organizație, nu deține arme nucleare, acestea fiind sub controlul a trei state membre: SUA, Marea Britanie și Franța.
Informații ajunse în presă în 2019 arată că SUA au plasat arme nucleare la Kleine Brogel (Belgia), la Büchel (Germania), la Aviano și Ghedi-Torre (Italia), la Volkel (Olanda) și la Incirlik, în Turcia.
Foto: bombardier strategic B1-B Lancer al Forțelor Aeriene ale SUA, escortat de avioane de vânătoare F-16 ale aviației militare din Egipt deasupra Mării Roșii, octombrie 2021