Antena 3 CNN Externe NATO ia în calcul să doboare rachetele rusești care se apropie de granițele sale | Multiple incidente la frontierele din Polonia și România

NATO ia în calcul să doboare rachetele rusești care se apropie de granițele sale | Multiple incidente la frontierele din Polonia și România

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 14:22 26 Mar 2024 Modificat la 14:23 26 Mar 2024
S-300
Sursa foto: hepta / Sputnik / Mikhail Fomichev

Informația vine de la un oficial polonez de rang înalt.

Duminică, Polonia a ridicat aviația de vânătoare în timpul unui atac cu drone și rachete efectuat de Rusia în Ucraina.

Alerta a fost dată după ce o rachetă rusă a intrat în spațiul aerian al Poloniei timp de 39 de secunde.

"Rusia știa că dacă racheta se deplasa mai departe în Polonia, ar fi fost doborâtă. Ar fi existat un contraatac. În cadrul NATO se analizează diverse scenarii, inclusiv ca astfel de rachete să fie doborâte atunci când se află foarte aproape de granița NATO", a declarat Andrzej Szejna, ministru adjunct de Externe al Poloniei.

El a adăugat că o astfel de inițiativă "ar avea nevoie de aprobarea Ucrainei".

Nu este prima dată când o rachetă folosită în războiul din Ucraina ajunge în spațiul aerian al Poloniei.

Pe 29 decembrie anul trecut, o rachetă rusă a intrat în spațiul aerian polonez, punând apărarea țării în alertă maximă.

Pe 15 noiembrie 2022, o rachetă a căzut în satul Przewodow, ucigând doi civili. Ulterior, s-a dovedit că această rachetă, de tip S-300, a fost lansată de Ucraina pentru a intercepta o rachetă rusă.

Șeful SMG, în februarie: "România nu are posibilitatea să doboare dronele care intră în spațiul aerian național"

Șeful SMG spunea în februarie anul acesta că România nu are posibilitatea de a doborî dronele ruse care intră în spațiul aerian național

Comentariile generalului Gheorghiță Vlad au venit după mai multe incidente în care fragmente de drone rusești au căzut pe teritoriul românesc, în Dobrogea.

Dronele rusești au vizat ținte din Ucraina precum Reni, Ismail sau Odesa.

"În momentul de față, Armata României nu poate să ducă operații de luptă pe timp de pace.

Trebuie dată o stare excepțională, stare de asediu sau stare de război. Armata României nu poate să opereze sistemele de armament în afara obiectivelor militare sau a terenurilor de instrucție pe care le avem în momentul de față", arăta șeful Statului Major General.

Potrivit generalului Vlad, România nu poate doborî drone din cauza legislației neadecvate. "În Legea privind modul de acțiune împotriva aeronavelor care utilizează neautorizat spațiul aerian al României - pentru că drona este încadrată la aeronavă fără pilot - militarii trebuie să respecte aceleași reguli dacă este combătută, adică: să se ridice serviciul de poliție aeriană, avionul (trimis după dronă) să dea semnale că s-a încălcat teritoriul sau spațiul aerian național. Și sunt patru - cinci etape (...)

Drona respectivă bineînțeles că n-o să răspundă la toate (semnalele) alea, că nu e un pilot care să vadă", a explicat șeful Statului Major al Apărării în interviul pentru Europa Liberă.

Foto: Rachetă de tip S-300

×
x close